Свързани новини

13.09.2021 17:39

Банковите карти стават „умен“ превозен документ, пътуваме за максимум 4 лева цял ден

Видян 1848 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От 1 септември три и повече пътувания с банкова карта в наземния градски транспорт вече се таксуват за общо 4 лева. Това напомнят от Център за градска мобилност.


Услугата се пуска за първи път в България и превръща банковата карта не само в умен превозен документ, но и в един от най-изгодните начини за пътуване с обществения транспорт в столицата. Първите две таксувания са на редовната цена за еднократно пътуване – по 1.60 лева, но от третото пътуване, системата ще отчита само до стойността за еднодневна карта – 4 лева, независимо дали сме пътували с три, пет или десет превозни средства от наземния транспорт.


Системата сама следи броя на пътуванията. Необходимо е пътникът само да се валидира на устройството до вратата на превозното средство всеки път когато се качва в него. При проверка, контрольорите разполагат с устройства, които отчитат валидацията през банковата карта. Трябва да се използва една и съща платежна /банкова/карта, за едно лице и в рамките на един и същи ден. Изтеглянето на парите от картите се извършва автоматично на следващия ден, спрямо броя пътувания.


От стартирането на пътуванията с банкови карти в наземен транспорт през месец май, вече много столичани се възползват от удобната и иновативна услуга. В системата са регистрирани над 180 000 таксувания с банкови карти, направени чрез пластика, телефон, смарт часовник и др. За последните четири месеца общо валидациите със старите, новите София „Сити Карт“ и с платежни карти и смарт устройства, са 1 186 033. От тях 623 594 са в автобуси, 361 163 – в трамваи, а 201 276 – в тролейбуси. Те са част от новата интегрирана система за таксуване в градския транспорт в София. Валидациите дават възможност за последващи анализи на реалното използване на градски транспорт, които ще доведат до подобряването му.


От Центъра за градска мобилност напомнят още, че старите предплатени карти за градски транспорт се подменят безплатно и постепенно след изтичане на срока им с новите "Сити Карт", които след това може да се зареждат онлайн за желан срок и транспортна линия. За целта е достатъчно да сте си направили регистрация в платформата на Центъра за градска мобилност (sofiatraffic.bg) и след това да посетите едно от бюрата за продажби на карти, което е свързано със системата, за да активират създадения от вас профил.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

везни