Инфографика

Свързани новини

23.11.2023 12:43

Българите са в челната редица по употреба на антибиотици в Европа

Видян 837 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Последният доклад на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията разкрива, че България е в челната редица по употреба на антибиотици в Европа. Според данните за 2021 г., българите използват 24,4 дефинирани дневни дози на 1000 жители на ден, което е второто най-високо ниво след Румъния с 25,7 дефинирани дневни дози.

Въпреки наблюдавания спад през последните двадесет години, потреблението на антибиотици в няколко страни в Европа остава твърде високо. Според доклада, такива нива на употреба са значително по-високи от средното за Европа, което е 16,4 дефинирани дневни дози.

Най-големите потребители на антибиотици в Европейското икономическо пространство са Румъния, България и Гърция. Тези страни се издигат над средното потребление със съответно 25,7, 24,4 и 23,5 дефинирани дневни дози.

Графиката ни илюстрира разликата в потреблението на антибиотици между страните. Холандия и Австрия се отличават с най-ниски стойности от 8 до 9 дефинирани дневни дози на 1000 жители през 2021 г.

Проблемът с прекомерната употреба и злоупотребата на антибиотици е сериозен и заслужава специално внимание. Този вид практики водят до увеличаване на нивата на антибиотична резистентност, която може да има сериозни последици за общественото здраве. Европейският център за превенция и контрол на заболяванията предупреждава, че инфекциите, причинени от резистентни бактерии, са отговорни за смъртта на повече от 30 000 европейци всяка година.

Съществената нарастваща тенденция в потреблението от 30 дефинирани дневни дози на 1000 жители в началото на 2000-те до 21,5 на 1000 жители през 2021 г. налага неотложни мерки за намаляване на употребата на антибиотици. За да се предотвратят сериозни здравни проблеми и за да се гарантира устойчивостта на лечението с антибиотици, е необходимо образователни и информационни кампании, както и стриктни контролни мерки върху тяхната достъпност и употреба.


Източник: Pixotab



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

козирог

Финанси, бюджетиране, спестяване, инвестиране

Финанси, бюджетиране, спестяване, инвестиране, все