Племенникът на революционера Г.С.Раковски – внук на сестра му Нанка, е първият премиер и създателят на Украйна

Свързани новини

14.03.2022 15:24

Българин е бащата на Украйна

Видян 6103 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Племенникът на революционера Г.С.Раковски – внук на сестра му Нанка, е първият премиер и създателят на Украйна. Кръстьо Раковски, роден в Котел, минал през гимназия във Варна и Априловската в Габрово, през университетите на Женева, Берлин и Цюрих и направил доктората си по психология в Монпелие,
е сред първите социалдемократи у нас и в Румъния, където баща му има големи имоти в Мангалия.




Освен първи шеф на Комунистическия интернационал след Октомврийската революция, той е и първи премиер на съветска Украйна. Част от нея се обявява за независима или полунезависима от Руската империя още през март 1917 г., месец след февруарската революция в Петербург, която заменя Царя с коалиционно правителство.




Бързо се появяват още 3 украински държавици, които воюват помежду си и с немските нашественици, опитващи се да се възползват от отказа на Русия да продължава да се бие в Първата световна война след Октомврийската революция. Най-устойчиви се оказват Украинската народна република с център Киев и Донецко – Криворожката с център Донецк, обединяваща голяма част от сегашна източна и южна Украйна, окупирани днес от руската армия. Втората държавица иска да се седини със Съветска Русия, но Ленин не желае това.



Праща в началото на 1918 г. Раковски, за да се оправи с неразборията и той застава начело на Върховната автономна колегия по борба с контрареволюцията в Румъния и Украйна.




През април той започва преговори с Украинската централна Рада (УНР- Киев), заедно с комисаря по националностите Сталин и още един представител на Ленин, като българинът е водач на делегацията. Той говори и пряко обяснява целта си да осъществи своя план за „разделяне на Русия”, както сочат документите.




Раковски успява да организира преврат в Киев, примирие с немците, признаване на компартията.




Полиглотът, говорещ български, румънски, руски, немски, френски и още няколко езика (казва, че мислел на онзи, на който говори в момента) се оказва толкова ценен, че украинците настояват Раковски да бъде назначен за премиер на обединена Украйна със запазена и до днес телеграма от 10 януари 1919 г. до Ленин.




Той заема поста същия месец и остава на него 4 и половина години, през които поставя основите на украинската нация и държавност. Освен премиер, през първата година е и вътрешен министър.




През същата тази година – до 19 февруари 1920 г. успява да обедини голяма част от това, което е днес Украйна под властта си. Само най-западните райони са присъедини след пакта Рибентроп – Молотов през 1939 г. и след Втората световна война от 1945 г., като са отнети от съседни държави в полза на тогавашния СССР.




Може да се приеме, че от 19 февруари 1920 г. Раковски, който


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 16.03.2022 01:35

    Глупости ! Някакъв евреин си присвоил името К. Р. и сега повтарята като папагали ,племенник ...племенник .

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

рак