Съпредседателят на ДБ за пореден път заяви, че формацията му участва във възможното управление на страната, което да я приведе в управляемост след дълга криза, и което да започне да решава проблемите - от секторни до структурни, които да определят развитието далеч занапред.

Свързани новини

21.09.2023 10:47

България си има премиер и той се справи: Христо Иванов

Видян 520 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

“Демократична България” няма да престане да преследва целите си за съдебна реформа и реформиране на спецслужбите. Компромиси и могат да се правят по различните законодателни инициативи, но няма да се прекрачват червените линии, касаещи самите цели на реформата. Това бе посланието на съпредседателя на “Демократична България” Христо Иванов в интервю за “Лице в лице” по Би Ти Ви.

Христо Иванов поздрави премиера акад. Николай Денков, че той и правителството са се справили с кризата около протестите на зърнопроизводителите. По думите му, в страната ни, излязла от най-дългата си парламентарна и институционална криза и при бушуваща наблизо война, един секторен проблем е ескалирал много бързо и разнопосочно. “България си има премиер и той се справи”, каза Иванов, като изрази съмнение дали намесата на парламента е помогнала или е навредила.

Съпредседателят на ДБ за пореден път заяви, че формацията му участва във възможното управление на страната, което да я приведе в управляемост след дълга криза, и което да започне да решава проблемите - от секторни до структурни, които да определят развитието далеч занапред.

“Управлението е толкова добро, колкото може да следва своите приоритети. То е трудно, сложно, базирано на тежки компромиси. Като гледам днес акад. Денков, си казвам: “Струва си”. Като гледам оставката (от председателството на парламентарната комисия за контрол над спецслужбите) на моя приятел Атанас Атанасов, си казвам: “Ще трябва още много да работим, за да си струва”, защото тя е много сериозен сигнал”, каза Иванов.

“Моята оценка дали това управление си струваше е не да видя конституционните промени в “Държавен вестник”, а и кои хора бъдат избрани в новия състав на органите, които управляват съдебната власт. Сложили сме си главата в торбата и не си правим илюзии. Но нямахме право да не опитаме да придвижим страната напред”, каза още лидерът на “Да, България”.

Христо Иванов даде пример със антикорупционния закон, който е важна стъпка напред в изпълнението на критерието, заложени от европейските партньори. “Този закон е позитивна крачка напред. С всичките му сложности и компромиси е по-добър от това, което имахме досега. Дали ще са трима или петима членовете на комисията има своето значение, но по-важно е кои ще са хората в тази комисия, с какъв багаж влизат”, добави той.

Съпредседателят на ДБ изрази надежда работата по сериозното реформиране на спецслужбите да продължи, въпреки оставката на лидера на ДСБ Атанас Атанасов от председателството на парламентарната комисия. “Атанасов е сериозен, отговорен човек. Той дава важен сигнал - дали ще намерим политическа воля да модернизираме спецслужбите, в една страна, която е на ръба на много важен регион, от Украйна до Кавказ. Това е една от ключовите за сигурността на страната теми в този сложен момент”, каза Иванов.

Той разказа, че Атанасов е работил дълго по този законопроект, обсъждал го е лично с Бойко Борисов, получавал е подкрепа, а в един момент тя през медиите е била оттеглена. “Така не се прави. Атанас вижда, че се чупи процесът на поемане на ангажименти и дава сигнал, че това е червена линия”, каза той.

“Ние сме готови да продължим усилията. Ако има други аргументи, дайте ги на масата, а не да се правим на маймуни. Ще се опитаме да убедим Атанас да се върне в комисията за спецслужбите, но той трябва да види, че има сериозно отношение, аргументи по същество, а не безкрайно шикалкавене и импровизация”, каза лидерът на “Да, България”.

Според него е постигнато съгласие в проекта за промени в Конституцията да отпадне предложението възможността мандатите на главния прокурор да са два по 5 години и главният прокурор да председателства прокурорската колегия. “Спекулативно се подхожда към този въпрос. Постигна се съгласие да отпадне. Има чуваемост. Тези критики бяха отчетени и това вече не е на дневен ред. Процесът продължава, движим се в правилна посока, има воля”, коментира той.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.