Териториалните планове за справедлив преход

Свързани новини

21.12.2023 14:09

България ще получи 1,2 млрд. евро от териториалните планове за справедлив преход

Видян 332 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България ще получи 1,2 милиарда евро, след като Европейската комисия одобри териториалните ѝ планове за справедлив преход. Те ще подпомогнат създаването на нови работни места и справедлив климатичен преход в областите Стара Загора, Кюстендил и Перник.

Tези области са изправени пред най-големите социално-икономически предизвикателства по отношение на спирането на енергията от въглища и намаляването на въглеродните емисии. Чрез фонда България ще бъде подпомогната също да постигне целите на ЕС в областта на климата и енергетиката до 2030 г., както и неутрална по отношение на климата икономика до 2050 г. С приетите днес планове за справедлив преход приключва одобряването на инвестиции в общ размер от 11 милиарда евро по политиката на сближаване до края на бюджета на Общността през 2027 г. в подкрепа на по-конкурентоспособна и по-екологична България.

По линия на фонда ще бъдат подпомогнати преходът от производство на енергия от въглища, както и преквалификацията, повишаването на квалификацията и създаването на нови възможности за заетост за над 15 000 работници в трите области.

България внесе в Комисията териториалните си планове в началото на октомври, а срокът за оценка бе 4 месеца. Във вторник министърът на енергетиката Румен Радев съобщи, че плановете ще могат да се прилагат още от януари.

От българското правителство междувременно обявиха, че през следващите 6 години ще бъдат финансирани дейности по подобряването на минните терени за индустриални нужди, подкрепа за работниците, финансиране на енергийна ефективност, развитие на производство на компоненти и електроенергия от възобновяеми източници и други.

В региона на Стара Загора подкрепа ще получат и инвестиции от големи предприятия, като предварителен интерес до момента са заявили над 20 компании.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.