Свързани новини

23.08.2023 12:41

България няма да плати нищо на Лукойл: Министър Гвоздейков

Видян 1071 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България няма да плати нищо на руската компания Лукойл за предсрочното прекратяване на концесионния договор за пристанище Росенец. Това каза министърът на транспорта Георги Гвоздейков в интервю за Медиапул, ден преди да се запознае на място в Бургас с процеса по предаването на терминала за управление на държавата.

По думите му процесът върви по график, като стриктно се спазват заложените срокове в закона. Той беше приет от парламента експресно преди лятната ваканция на депутатите.

На 11 август Министерският съвет взе решение концесионният договор между държавата и „Лукойл Нефтохим Бургас“ да бъде прекратен, считано от 15 август. Веднага е организирана работна група, в която участват представители на държавата и на концесионера. Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) има за задача да организира предаването и приемането на терминала в срок от 30 дни, каза Гвоздейков.

Той припомни, че Изпълнителна агенция „Морска администрация“ вече е издала заповед за заличаване на „Лукойл Нефтохим Бургас“ от регистъра на пристанищните оператори. Отнето е и удостоверението за експлотационна годност на пристанището.

Сега държавно предпрятие „Пристанищна инфраструктура“ кандидатства пред „Морска администрация“ за издаване на удостоверение за експлотационна годност на терминал Росенец.

Министър Гвоздейков каза, че е имал среща с ръководството на „Лукойл Нефтохим Бургас“ още преди решението на Министерски съвет. По думите му разговорите са преминали на добро ниво. Представителите на компанията са се съобразили със законодателния акт на парламента, но са изразили мотиви, че решението е незаконосъобразно и не отговаря на еврпейския регламент.

“Има точни и ясни доказатества, че „Лукойл Нефтохим Бургас“, като компания, се управлява индиректно от Русия. Няма как да искат обезщетение за предсрочното прекратяване на концесията, защото в европейския регламент ясно е посочено, че обезщетение на концесионера не се дължи. Същото се отнася и за направените от него инвестиции в терминала до момента“, коментира Гвоздейков.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

козирог