Позиция на съпредседателя на ВМРО Искрен Веселинов, публикувана във Фейсбук страницата му

Свързани новини

18.02.2022 10:53

България има нужда от АЕЦ Белене и от нов реактор в Козлодуй: Веселинов

Видян 2206 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Това се казва в позиция на съпредседателя на ВМРО Искрен Веселинов, публикувана във Фейсбук страницата му. Поводът е поредният дебат около това дали да се даде нов старт на строежа на АЕЦ „Белене“, или да се направят инвестиции в нов реактор в АЕЦ „Козлодуй“.




А въпросът изобщо не е „или“. Поне за нас във ВМРО, а и за всички, желаещи да се развива ядрена енергетика в България. Двата проекта могат да се развиват едновременно - единият чрез стратегически инвеститор и контролен пакет акции за държавата, а другият - финансиран от АЕЦ „Козлодуй“ със собствени средства, обосновава позицията Веселинов.




Той припомня и че във втория мандат на Борисов коалиционните му партньори от либералната десница (тогава РБ, днес ДБ) спряха „Белене“, а като основен мотив беше посочена неизгодната цена от 16 ст./киловатчас. Днес тя се търгува на тройна и нищо не вещае нещата да се променят към добро за потребителите. Но пък това е шанс за България да привлече инвеститори, защото няма много ядрени проекти в Европа в толкова напреднала фаза - с одобрени площадки и действащ ОВОС.




Ние от ВМРО винаги сме имали категорична позиция по темата с развиването на ядрената енергия в България. Припомняме, въпросът с ядрените мощности беше повдигнат от нас още през 2002 година. Както и че именно по инициатива на ВМРО през 2005 година бяха събрани 500 хил. подписа против затварянето на блоковете на АЕЦ „Козлодуй“. Тогава обаче референдум не беше проведен.


 


През 2012 г., отново по инициатива на ВМРО, беше повдигната темата за нови ядрени мощности в държавата ни с цел подсигуряване на енергийната ни независимост. Това беше единственият до момента обществен вот по темата, макар и доста изкривен откъм въпроси и информационна кампания от страна на държавата.




В същото време, вземайки предвид напредващата енергийна криза в Европа, Eвpoпeйcĸият cъюз заговори за инвecтиции от 500 милиapдa eвpo в aтoмни eлeĸтpoцeнтpaли oт нoвo пoĸoлeниe дo 2050 гoдинa, което тепърва предстои да разберем как ще се съчетае с идеологията на налаганата усърдно, макар и доста спорна „Зелена сделка“.




И тук идва основният извод, който съпредседателят на ВМРО прави:




Дали ще го направи това правителство, или ще трябва да отстъпи властта на друго, по-отговорно, но на България е нужна АЕЦ „Белене“ (не само заради вложените в нея милиарди), нужен е и нов блок в АЕЦ „Козлодуй“!

 

Прилагаме и пълния текст на позицията, публикувана във Фейсбук:

 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.