България и Румъния ще бъдат приети в Шенген по въздух и море в края на март следващата година.Това съобщиха премиерът Николай Денков и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

Свързани новини

28.12.2023 15:13

България е заслужила мястото си в Шенген: Мария Габриел

Видян 455 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България и Румъния ще бъдат приети в Шенген по въздух и море в края на март следващата година.Това съобщиха премиерът Николай Денков и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

    "Румънското правителство представи част от информацията по продължаващите преговори. За да имаме положителен резултат роля играят много институции. Искам да подчертая ролята на Народното събрание, което през последните месеци прие редица закони, които бяха чакани от години и които бяха свързани с очакванията на Нидерландия и на ЕК за установяване на върховенството на правото в България. Те бяха изключително важни и без тях нямаше да бъде вдигнато ветото на Нидерландия", каза Николай Денков.

    "Последните дни бяха кулминационни, не само заради всички години на усилен труд, месеци на упоритост и резултати, но и заради многобройните интензивни часове преговори на детайлите вече в дните на 22 и 23 декември, както и отново подновени преговори от 26 декември насам", посочи Мария Габриел.

    "В края на март отпада контролът по въздушните и морските граници, а на следващ етап ще отпадне контрола от сухоземните граници. Искам ясно да кажа, че приемането на България в Шенген е национален приоритет на страната ни от години, по който са работили редица правителства. Искам специално да благодаря на г-н Бойко Борисов, защото през последните дни изключително следи, помага и съпреживява трудните преговори. Говорим за деликатен преговорен процес, който още не е завършил. България е заслужила мястото си в Шенген", категорична е Мария Габриел.

    "Изключително доволен съм от постигнатото до момента. МВР получи отлична оценка и подкрепа дори и от тези, които в момента ни възпрепятстват по пътя към пълноправното членство в Шенген. Ще продължим да правим това, което е необходимо до вземането на крайното политическо решение", каза вътрешният министър Калин Стоянов.

До момента не е уточнявана дата за приемането на страната в Шенген и по сухопътните граници, подчерта премиерът. Не е обсъждано и разделяне на България и Румъния от тези преговори.

Николай Денков заяви, че Австрия има голям проблем с нелегалната миграция и търси начин да го реши.

    "Тук България се появява като част от по-обща картина. Австрия настоява ЕК да подпомогне България и други държави за по-засилен граничен контрол. Тоест няма разминаване в целите, има разминаване как да бъдат фазирани процесите на укрепване на границите и отпадане на сухоземните вътрешни граници", допълни министър-председателят.

Нашата цел е в преговорите през 2024 година да има дата за премахване на бариерите и за сухопътните граници, уточни Мария Габриел.

    "Когато говорим в един глас и отстояваме интересите на България можем, постигаме и вървим напред", обобщи Мария Габриел.



 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

везни