В България са купувани с евросредства техника за строеж на пътища, чиято цена е била умишлено завишена до няколко пъти

Свързани новини

14.04.2022 12:30

България е купувала в пъти по-скъпа техника за строителство и селско стопанство: Евродепутати

Видян 1269 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


България е купувала в пъти по-скъпа техника за строителство и селско стопанство при използването на пари от еврофондовете. Освен това проблем остава работата на съдебната система и прокуратурата, както и злоупотребите при обществените поръчки.


 


Това са малка част от заключенията на комисията по бюджетен контрол към Европейския парламент. Представители на комисията бяха на посещение през последните три дни в София.




В България са купувани с евросредства техника за строеж на пътища, чиято цена е била умишлено завишена до няколко пъти.




    "Това са неща, които многократно се споменават в одитите на европейската комисия - най-общо вашите пътища може да са много евтини, но ако проекта се финансира от европейските фондове изведнъж цената става висока", заяви Томаш Здеховски, председател на делегацията, предаде БНТ.






Купувана е земеделска техника с от 30 до 50% завишени цени, обясни още Здеховски. Той коментира, че елементарна проверка в гугъл какви са актуалните цени е можело да ориентира проверяващите у нас органи, ако са имали съмнения.




    "Проблемът в България е липсата на разследване, липсата на прокурорски действия и това е проблем от доста време", заяви София ин'т Велд от Renew.




Евродепутатите са се запознали и с казуса с измамите с къщи за гости.




    "Средствата, които са били неправомерно използвани от Европейския съюз са възстановени в европейския бюджет от републиканския и всички бенефициенти, които са се възползвали по този неправомерен начин от тези пари, са дадени на НАП за принудително събиране", заяви Андрей Новаков от ЕНП.




    "Болно ни е да чуваме това, целта е парите да се върнат от тези, които наистина са злоупотребили", заяви Виола Фон Крамон - Таубадел, Зелените/ЕСА.




Евродепутатите ще излязат с доклад. Те са се срещнали с премиера Кирил Петков, депутати и представители на прокуратурата.




    "Не е наша задача да поучаваме никого, просто се опитваме да получим обща представа как стоят нещата в момента, къде се намираме, и какви реформи се прилагат. В крайна сметка ние трябва да разчитаме на българската система да си свърши работата, оказа се, че слабото звено е в съдебната система и прокуратурата", поясни Цветелина Пенкова, С&Д.




По време на посещението евродепутатите са се запознали и с казуса "Барселонагейт", но не дадоха подробности.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Бай Благой от Софстрой 14.04.2022 13:28

    Добре че поне със санирането всичко беше "честно и почтенно", сравнено с Мин. на земеБЕЗделието и магистралните виртуални "строежи". При санирането ОПГ-то бяха сравнително по-скромни. Там надписваха сметките само малко по-малко от 10 пъти над стандартните цени. Може ли някой да даде поне един,единствен пример или дани къде не се крадеше от 2009 до 2021 в цяла България?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

везни