Свързани новини

29.08.2016 16:38

Бъчварова: Променя се структурата на бежанския поток в България

Видян 1589 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Структурата на бежанския поток се променя. В страната ни доминират мигрантите, които идват от Афганистан и Ирак и намалява, при това доста значително, потокът от Сирия. В сравнение с миналата година бежанският поток е намалял с около 20-30 %. Това съобщи на пресконференция днес министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова.


Според министъра, до момента няма подадени молби за връщане на мигранти от Сърбия в България.


"Следвайки своите европейски ангажименти за ограничаване на вторичните движения на бежанците, ние полагаме много усилия по линията на българо-сръбската граница и спираме опитите на хората, които са успели да преминат нелегално българската граница. Регистрирани или не в нашите системи, те се опитват да продължат към Европа по тази основна линия. Ние не можем да допуснем да се оформи бежански маршрут през територията на България, дори това да е в „наш интерес”, т.е да не се задържат тук повече бежанци, но в голямата си част да излизат на Запад”, допълни Румяна Бъчварова, цитирана от агенция "Фокус".


Министърът очерта няколко основни опасности за страната ни - увеличаване на пристигащите в страната и оставането им тук въпреки нежеланието им, заради невъзможността да излизат, както и възможно рязко нахлуване на бежанци от българо-турската граница. То е хипотетично, но ние сме подготвени, имаме разработен план, заедно с армията, жандармерията и всички сили, коментира вицепремиерът.


По думите й третият риск е най-сериозен - ако споразумението между ЕС и Турция не започне да се реализира от двете страни, сме изправени пред ситуация на дестабилизиране в Европа и на голям политически европейски риск.


Миграционната криза и влизането на България в Шенген и в чакалнята на Еврозоната са били акцентите от разговорите й в Германия, информира Румяна Бъчварова.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

везни

Днес може да се наложи да вземете трудно решение

Днес може да се наложи да вземете трудно решение