Свързани новини

12.06.2015 14:16

Бъчварова: Изпитанията в Анево не изискват контрола на МВР

Видян 1342 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Инцидентът на 6 юни, при който загина един американски гражданин, а други четирима души бяха ранени, е на обособена площадка, на която ВМЗ извършва изпитания на своята продукция. Дейността по изпитване е част от технологиите при производствения процес и според разпоредбите не изисква контрол от МВР. Това заяви министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова по повод въпрос от Атанас Мерджанов във връзка с инцидента на полигона в Анево, предаде БГНЕС.


Служителите от служба "Контрол на общоопасните средства" (КОС) осъществяват текущ контрол по отношение на съхраняването, отчетността и защитата на складовете, подчерта Бъчварова. На територията на полигона има такъв склад и МВР е изпълнило задълженията си спрямо него, категорична бе тя и добави, че разработването и утвърждаването на инструкции за безопасност е задължение на производителите.


През 2013 година дружеството, което е получило разрешение да ползва полигона, получава разрешение за търговия с оръжия, боеприпаси и взривни вещества със срок до 2018 година. То притежава и лиценз за износ и внос от 2014 година, съобщи вътрешният министър.


През 2011 дружеството сключва договор за наем с ВМЗ-Сопот, по силата на който получава за временно ползване площ от 150 кв./м в района на Иганово, добави тя и обясни, че КОС изпълнява своите функции и не са регистрирани пропуски.


Във връзка с осъществяването на търговската дейност през 2013 дружеството сключва договор, по силата на който заводът съхранява в своите складове имущество на дружеството. Сключен е и договор, и за изпитание на ръчен гранатомет с гранати за него с обучителна цел. Злополуката на 6 юни възниква във връзка с изпитанието, обясни Румяна Бъчварова.


Преди инцидента в МВР не е постъпвала информация за сключен договор за изпитание на ръчен гранатомет, тъй като няма такова изискване в закона, подчерта тя.


"Не знам дали си давате сметка, че с това изказване подписахте оставката на Божидар Лукарски и намекнахте за оставка на Николай Ненчев. И двамата категорично опровергаха и отхвърлиха извинения на ръководените от тях ведомства", отговори Атанас Мерджанов.


Според него сме свидетели на пореден трагичен инцидент, като без да се спекулира политически фактите и данните показват, че по време на управление на ГЕРБ тези инциденти се случват с особена честота. Същевременно виждаме прехвърляне на топката за това каква законодателна инициатива да се предприеме, като все още всички очакват цялостната визия на Николай Ненчев за съхраняване на боеприпаси, каза Мерджанов.


Не бързайте с оставките, води се разследване, очакваме констатации и резултатите от него, отвърна Бъчварова.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

близнаци