"Призовавам НАТО да се подготви за незабавна интервенция срещу Сърбия", продължи той и заключи: "Бомбардирайте Белград сега!"

Свързани новини

25.09.2023 13:42

Австрийски икономист призова НАТО да бомбардира Белград

Видян 1109 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Австрийският икономист и общественик Гюнтер Фелингер призова силите на НАТО да "бомбардират Белград сега", след като косовски служители по сигурността влязоха в смъртоносна престрелка с неидентифицирани нападатели близо до границата със Сърбия.

В неделя косовската полиция съобщи, че е убила трима мъже и е арестувала други шестима по време на престрелка в манастир в село Банска. Според полицията въоръжените лица са пристигнали в селото в ранните часове на сутринта и са блокирали мост с необозначени камиони, след което са застреляли най-малко двама полицаи, единият от които е починал от раните си.


Фелингер, който се описва в социалните медии като "основател [на] Европейския комитет за разширяване на НАТО за Косово, Украйна, Армения, Австрия [и] Молдова", обвини Белград и Москва, че са организирали инцидента.

"[Сръбската] война срещу Косово започна в Банска", пише той в X (бивш Twitter). "Както предупреждавах цяла година, Русия и Сърбия искат [да] създадат Южен фронт - сега той е налице!"


"Призовавам НАТО да се подготви за незабавна интервенция срещу Сърбия", продължи той и заключи: "Бомбардирайте Белград сега!"

Фелингер е добре познат в интернет с подобни изявления, включително с призивите си да се ликвидират цели държави, които се противопоставят на разширяването на НАТО или продължават да търгуват с Русия. Въпреки че е квалифициран икономист и е работил с множество организации, насърчаващи разширяването на ЕС и НАТО, много критици го смятат за трол и провокатор.


Оценката на Фелингер за ситуацията в Банска беше споделена от премиера на Косово Албин Курти. "Не обикновени косовски сръбски граждани, а подкрепяни от сръбската държава войски извършват тези терористични нападения", написа Курти в социалните мрежи, като твърди, че нападателите уж са се ползвали с "политическа, финансова и логистична подкрепа от официален Белград".

Сръбският президент Александър Вучич отрече Белград да е играл каквато и да е роля в инцидента. В речта си в неделя вечерта Вучич заяви, че местните сърби са поставили барикадата и че косовските сили са ги нападнали.

Векове на османско владичество, погроми, ръководени от албанци по време на Втората световна война, и въздушна война на НАТО срещу Сърбия през 1999 г. превърнаха сърбите в малцинство в Косово, въпреки че в провинцията се намират най-ранните известни сръбски религиозни обекти. От месеци Вучич и сръбските лидери в Косово предупреждават, че Курти възнамерява да прогони останалите сърби от провинцията, а местните сърби често издигат барикади, за да предотвратят набезите на силите на Курти.

В неделя Вучич отправи подобно предупреждение, като заяви, че Курти "иска да ни въвлече във война с НАТО". Окупираната от НАТО провинция "никога няма да получи своята независимост от Сърбия, независимо колко силно се опитват чуждите елементи", добави Вучич.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

дева