Свързани новини

01.12.2018 17:12

Aтмосфера на гражданска война. "Жълтите жилетки" с яростен бунт срещу Макрон

Видян 2813 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Атмосфера на гражданска война се усеща в Париж, като oт една страна е един силен световен лидер в лицето на Еманюел Макрон, който забогатя като инвестиционен банкер, а от друга, са все по-голямата маса от протестиращи, които кипят от неудовлетворение и презрение, съобщава TIME. Френският президент се приземи в Аржентина за срещата на върха на Г-20, като един от най-важните лидери на групата. Но тя трябва да е като почивка за него, в сравнение с бъркотията в страната му. Протестното движение, наричащо себе си "жълти жилетки" и имащо подкрепата на 2/3 от страната, се разбунтува за трети пореден уикенд по улиците на Париж. Протестите привлякоха огромен брой хора, появиха се барикади, блокирани бяха пътища за достъп, недоволните разбиха прозорци и хвърляха парчета бетон по полицията на Шанз-Елизе.


Най-малко 120 души бяха арестувани днес в Париж при сблъсъци с полицията, съобщи премиерът Едуар Филип. Полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия срещу "жълтите жилетки", превърнали се в символ срещу поскъпването на горивата. По данни на полицията 36 000 души са протестирали в цяла Франция, включително 5500 във френската столица.


По-рано френският вътрешен министър Кристоф Кастанер заяви, че само 200 протестиращи са преминали всички необходими процедури за контрол и проверка, за да стигнат до блокираната от полицията част от булевард Шанз- Елизе.


„1500 нарушители на обществения ред обаче дойдоха да се бият с полицията“, написа той в профила си в Туитър.


Протестът във френската столица настоява за оставката на Макрон. Демонстрантите се опитаха да блокират района около емблематичния булевард Шанз -Елизе въпреки засиленото полицейско присъствие.


Протестиращи хвърляха димни гранати срещу кордона полицаи, в резултат на което районът се изпълни с гъст дим. Полиция отвърна с водни оръдия.


По същото време на площад Република във френската столица се проведе голямо синдикално шествие срещу увеличаването на безработицата в страната.


От над две седмици участници в протестното движение блокират пътища във Франция, протестирайки срещу планираното увеличаване на екоданъка за горивата.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

скорпион