Симеон Дянков

Свързани новини

14.11.2023 17:41

Асен провали и Еврозоната, да хрърли оставка: Дянков

Видян 1613 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

“Още на 15 януари 2024 г. ще знаем, че няма да влезем в Еврозоната”, прогнозира пред bTV  бившият финансов министър Симеон Дянков от Борисов 1. “Тогава ще е времето за разговори за нов финансов министър”, настоя той визирайки оставката на Асен Василев още преди ротацията през март. Само напомняме, че именно Василев като служебен министър през 2021 г. отмени датата 01.01.2023 г., когато заедно с Хърватия бяхме подписали, че влизаме в Евро-клуба.


По думите му причина за това ще е неуспехът на шефа на МФ да реализира една от двете цели, с която бе оправдана Сглобката между ГЕРБ, ППДБ и ДПС - влизането в Еврозоната на 1 януари 2025 г.


Напомняме, че това е 1 от основните 5 приоритета в "програмата" на кабинета и стълбове на НЕкоалицията, които беше формирана в името на “пълното интегриране в европейските и евроатлантическите структури”. Сред тях са Шенген, еврозоната и ОИСР, като и членството в последните две засега също изглежда мъгляво.


Списъкът обаче продължава да се свива, след като по-рано кабинетът вече попиля и надеждите за присъединяване към Шенгенското пространство. Нидерландия и Австрия обявиха, че няма да вдигнат ветото си за нас. Виена беше готова да склони за страната ни, но властите в София въведоха без предупреждение такса върху транзита на руски газ, която удря Австрия със стотици милиони евро, без да е очаквала, а съпредседателят на ППДБ Кирил Петков ни вкара в дипломатически скандал с австрийците, което обърна позицията им.


"За еврозоната ще ни спре годишната инфлация. Ние вече не изпълняваме критериите и няма начин да го изпълним до следващия април, когато ЕК прави двугодишен отчет. 2 г. се губят по този начин, защото критериите трябва да се изпълняват за период от две години. Най-рано - 2027 г. еврозоната няма да ни се случи скоро. Най-рано това ще го знаем през април, но още на 15 януари ще знаем годишната инфлация и дефицита", добави сега Дянков.


Бившият финансов министър разкритикува и предложения от Василев проектобюджет за 2024 г. По думите му има много разходи в началото на годината, т.е. преди ротацията, а след това в държавната хазна ще се отвори дупка. "Все едно сутрин за закуска да имате торта Гараш, а след това да нямате нищо за храна за обяд, за вечеря и за следващите дни. Харчи се изведнъж всичко, доколкото си се наял и преял, и после няма пари за нататък. От януари до април ще се харчи сериозно. Ще се обещава много. Ако до този момент издържи Сглобката и има ново правителство в рамките на това НС, внезапно ще се окаже, че няма пари. До този момент обаче Василев вероятно няма да е министър", каза Дянков.

Подобна теза в неделя лансира и председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова. Тя се усъмни, че това се прави умишлено, за да няма средства, когато се очаква ГЕРБ да застане начело в МС с Мария Габриел за премиер.
“Василев завинаги ще е финансов министър, защото не познавам друг, който да иска да е финансов министър след него”, заяви ден по-рано пред БНТ зам.-шефът  на ГЕРБ Томислав Дончев, който смята, че никой друг не би искал да поеме МФ след подобни сметки.

Егор Глазунов


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

скорпион