Свързани новини

06.06.2016 09:45

Антикорупционният закон е антиконституционен

Видян 1816 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Антикорупционният закон, подготвен от екипа на вицепремиера Меглена Кунева е антиконституционен. Той въвежда презумпцията за виновност. Оказва се, че обвиняемият трябва да докаже, че е невинен, а не обвинението, че е виновен, както е по нашата и всички демократични конституции. Такава позиция изрази и Костадин Паскалев от БСП пред БНР: „Въвеждането на презумпция за виновност в т.нар. антикорупционен закон "Кунева" е недопустимо. Този закон е абсурден, той ограничава човешки права, такъв закон в България няма”.
        Освен това той въвежда и доносничеството от соца. Могат да се подават анонимни сигнали срещу определен човек. Дори и да се знае източникът, подобни клевети могат да съсипят съдбата на потърпевшия, лицето, което е съобщило информацията не носи никаква отговорност, дори и да е лъжа.



Приемането на закона не изисква и 121 гласа в пленарната зала, а са достатъчни и 61 по добре познатата схема. 19’ припомня, че МВР вече законно ще ни подслушва след като народните представители приеха поправки в Закона за електронните съобщения, внесени от правителството по предложение на вътрешното министерство. На това заседание присъстваха само 5 от 240 народни представители, но за статистиката и историята посегателството върху свободата на 7,3 милиона българи ще бъде вписано другояче. „За“ били гласували 88 народни представители, „против“ - 4, „въздържали се“ - 13.



Законопроектът "Кунева" прокарва създаването на Национално бюро Антикорупция, което ще обединява в себе си част от Сметната палата, БОРКОР, Комисията за конфискация на незаконно придобито имущество и Комисията за противодействие на конфликта на интереси.



Преди да влезе за повторно обсъждане в парламента, след като бе бламиран от мнозинството през миналата година, редактираният вариант на проекта отнесе множество критики и от Върховният касационен съд (ВКС), който излезе с позиция, че неяснотите в него са предпоставка за "произвол, популизъм и политически атаки".
Върховните съдии се обявиха против анонимните сигнали като възможност за развихряне на "лов на вещици". Преди това неправителствената организация Програма Достъп до информация предупреди, че новият закон ще скрие имуществото на близо 100 000 чиновници.










Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

риби