Свързани новини

05.07.2016 11:01

Анкара се отрече от предложението си към Москва за Инджирлик

Видян 1663 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Турският външен министър Мевлют Чавушоглу покани снощи Русия да използва военновъздушната база "Инджирлик" за съвместна борба срещу "Ислямска държава". Днес обаче сам се отрече от думите си.



Объркването се получи заради случайно или нарочно непремерено изявление на първия дипломат на южната ни съседка по телевизионния канал ТРТ. Той каза: "Отворихме "Инджирлик" за онези, които искат да участват в битката срещу ДАЕШ, защо да не си сътрудничим и с Русия по същия начин?"



Тези думи предизвикаха вълна от недоумение сред съюзниците на Турция в НАТО, на които Анкара обикновено предоставя достъп до ВВС базата в южната част на страната. Затова Чавушоглу бе принуден да уточни:
Преди свалянето на руския самолет по много поводи президентът Ердоган каза на Путин: Ако сте загрижени заради "Ислямска държава", нека да се обединим и да се борим с нея заедно. Сега просто им припомних тези думи. Казахме, че можем да сътрудничим с Русия в бъдеще в борбата с ИДИЛ, но не съм правил коментар относно това руски самолети да идват в базата "Инджирлик".

Москва засега не води официални преговори с Анкара за достъп до базата "Инджирлик", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.
Не знам дали военните са имали официални контакти по този въпрос, но ако не греша, такива няма. Разбрахме за това от медиите. Безусловно това е важно изявление и предстои да бъде анализирано в политически и във военен план, каза Песков преди турският външен министър Чавушоглу да уточни, че не е искал да предлага "Инджирлик" на Русия.

 В Русия в експертните кръгове новината беше посрещната предпазливо и с леко недоверие. Експертите смятат, че възстановяването на руско-турските отношения  до предишното им равнище няма да е толкова лесно.

Постоянният представител на Москва в Европейския съюз Владимир Чижов коментира още преди да стане ясно опровержението на  Анкара, че като се съди по статута на "Инджирлик",  Русия няма как да я ползва. Според руския дипломат е по-добре Турция да се съсредоточи върху затварянето на турско-сирийската граница с цел ограничаването на достъпа на терористи до Сирия.

По думите на  Наталия Лученко от отдела за Близкия Изток в Руската Академия на науките, Анкара е започнала да променя външната си политика,  защото явно е разочарована от това, че  процесите в района не се равиват по начина, по който би искала.  Лученко посочва, че Москва ще трябва да преразгледа отношението си към кюрдите в Сирия, а Анкара  да се съгласи на компромис в отношението си към Башар Асад.

Източник: БНР

















Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

рак