Свързани новини

08.06.2015 14:09

Американците в Анево работели за МО на САЩ

Видян 1459 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Американските граждани, които станаха жертва на взрив по време на стрелба с РПГ на полигона в Анево край Сопот, са били наети като подизпълнители на министерството на отбраната на САЩ, съобщават за „Преса“ от посолството на САЩ в София.


При взрива в събота предиобед един американец загина на място, а друг негов сънародник и канадец с щатски паспорт бяха тежко ранени. От избухването на изстрел за РПГ (граната) пострадаха и двама българи. Според американското посолство тримата са били контрактори на военното министерство във Вашингтон.


„Нямаме непосредствена информация за причините за инцидента“, посочи говорител на дипломатическата мисия. Оттам отказват категорично да оповестят имената на американските граждани, както и какво са правили в България. В събота окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов заяви, че тримата чужденци не са военни и са били на полигона в Анево за обучение.


Според една от версиите, по която работят разследващите, американците са пристигнали у нас за сделка за реекспорт на изстрели за РПГ в посока Украйна и най-вече в размирните райони на Донбас.


Експерти припомниха, че по принцип старите боеприпаси се изнасят в страни, където разполагат с необходимото стрелково оръжие и хората там имат подготовката да боравят с него.


Произвежданите във ВМЗ някога боеприпаси за РПГ са изнасяни основно към райони с локални военни конфликти, твърдят дългогодишни специалисти в този рисков бизнес. Според друга версия старите боеприпаси са били предназначени за Ирак.


Фирмата, докарала американците у нас, „Алгънс“ има лиценз за търговия с оръжие и от години участва в търгове на нашето Министерство на отбраната за стари боеприпаси, казаха специалисти от бранша.


Вчера вицеконсулът от посолството на САЩ у нас Дебора Дилард посети ранените си сънародници в Университетската болница „Св. Георги“ в Пловдив. Визитата беше обявена като частна и медиите бяха държани далеч от дипломатката.Тя не е била допусната до реанимацията, където се намира тежко пострадалият американец, чието състояние остава критично, но все още има шанс за живота му. 38-годишният пациент е с ампутирана до китката дясна ръка, извършена му е и операция заради тежкото счупване на черепа в челната област.Вицеконсулът Дилард се е срещнала с настанения в същата болница канадец с американски паспорт. Той е с оперирано сухожилие и общото му състояние е добро.


Стабилно е и състоянието на двамата българи, пострадали при взрива. Единият от тях е на 29 години и е с рани по ръцете и гърдите. Другият е 25-годишен и е опериран заради прекъсната артерия на единия крак. Има и множество рани по долните крайници.По неофициална информация американските служби също са започнали разследване на съботния инцидент. На този етап се знае само, че тримата американци са били в договорни отношения с фирма „Алгънс“, която имала контракт с ВМЗ-Сопот за използване на изпитателния полигон в Анево. Според Окръжна прокуратура - Пловдив няма данни те да са търговци на оръжие. Използвали са полигона, за да се обучат как се борави с гранатомет и да тестват самите гранати.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

рак