Клонът на "Алтернатива за Германия" в Саксония-Анхалт е класифициран като екстремистка организация и може да се счита за враг на демокрацията, заяви ръководителят на агенцията за вътрешно разузнаване в тази германска федерална провинция.

Свързани новини

11.11.2023 08:07

Алтернатива за Германия в Саксония-Анхалт e екстремистка организация и враг на демокрацията: Службата за защита на Конституцията

Видян 6032 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Клонът на "Алтернатива за Германия" в Саксония-Анхалт е класифициран като екстремистка организация и може да се счита за враг на демокрацията, заяви ръководителят на агенцията за вътрешно разузнаване в тази германска федерална провинция.

Щатският клон на Службата за защита на Конституцията, известна още като Verfassungsschutz или BfV, разследва партията от януари 2021 г. заради противопоставянето ѝ на блокирането заради Covid-19.

Партията "не само продължава да представлява противоконституционни позиции", но и се е радикализирала дотолкова, че "систематичното наблюдение с използване на разузнавателни средства е оправдано", заяви ръководителят на държавната BfV Йохен Холман пред изданието MDR.

Алтернатива за Германия (AfD) желае "етно-културно хомогенна нация" и призовава за изключване на хора въз основа на техния произход или религия, каза Холман. BfV е съставила досие от сто страници, съдържащо "многобройни антимюсюлмански, расистки и антисемитски изказвания" на представители на партията, както и клеветнически изявления, в които мигрантите са наречени "нашественици", "натрапници" и "паспортни германци" и др.


 Освен това според службата за сигурност AfD цели да "премахне парламентарната демокрация", като оспорва легитимността на германските федерални власти, например като нарича действията им по време на пандемията "тоталитарни" и ги сравнява с преследването на евреите по времето на Третия райх, както и като използва "антисемитски термини" като "Голямото пренастройване" - теория на конспирацията.

Понастоящем се счита, че AfD има "потвърдени дясноекстремистки" стремежи, което е най-високото ниво на заплаха, използвано от BfV.

"Не се интересувам от това, което твърди BfV", заяви депутатът от AfD Оливер Кирхнер пред MDR, като нарече обозначението чисто политическо. Кирхнер посочи неотдавнашно проучване на общественото мнение, според което AfD има 33% подкрепа в провинцията, с един пункт пред Християндемократическия съюз (ХДС) и далеч пред партиите от управляващата "коалиция на светофара".

Обявяването на партията за партия идва по-малко от месец, след като AfD постигна значителни успехи на изборите в провинциите Бавария и Хесен в западната част на Германия. Саксония-Анхалт, разположена в бившата Източна Германия, е втората федерална провинция, която определя своя клон на AfD като екстремистки, след като през 2021 г. това направи близката Тюрингия.


 Снимка: AFP


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.