Президентът Алиев беше на двудневно посещение в България по повод официалното откриване на газовия ни интерконектор с Гърция, по който България ще получава цялото си договорено количество от 1 милиард кубически метра азерски газ годишно.
01/02

Свързани новини

03.10.2022 09:24

Алиев обеща още азерски газ, не е ясно кога

Видян 1051 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Азерайджан може да доставя повече от договорените 1 милиард кубически метра природен газ за България на годишна база, заяви след срещата си с президента Румен Радев неговият колега Илхам Алиев. Той обаче не даде конкретни срокове. Според експертите това може да се очаква не по-рано от 2024, а по-реалистично – след 2025 г. Напомняме, че основен акционер в производството и преносната мрежа на азерския газ е руският петролен гигант Лукойл, както сочат официалните регистрации.



"Аз ще засегна тази тема на национално равнище, когато се върна в страната", добави Алиев.„Азербайджан разполага със сериозни газови залежи от 2,6 трилиона кубически метра, като си поставястратегическа цел - да удвои доставките за Европа в обозримо бъдеще”, каза президентът на Азербайджан, но не даде прогноза от какви точно вложения се нуждае страната за подобен двуразов скок, както и какъв срок е необходим, за да може да се произвежда и да се доставя 100% по-голямо количество синьо гориво през Турция за Европа, в частност и за нашата страна. В момента при възможни 10 млрд.куб.м., годишно кавказката авторитарна република успява да изпълни до 8 млрд. куб.м.



Президентът Алиев беше на двудневно посещение в България по повод официалното откриване на газовия ни интерконектор с Гърция, по който България ще получава цялото си договорено количество от 1 милиард кубически метра азерски газ годишно.


Официалният старт на работата на тръбата беше даден в събота, 1 октомври, както още на 17 май съвсем точно прогнозира 19 минути, като на специалната церемония в Националния дворец на културата в столицата присъстваха председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президентите на Сърбия, Румъния и Република Северна Македония Александър Вучич, Клаус Йоханис и Стево


Пендаровски, както и министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис.
Заради високите гости, в съботния ден в района на НДК, булевардите Витоша и България се образуваха огромни задръствания заради многочасовото блокиране на конгресния център и близкия до него хотел Милениум, където се проведе основната част от официалната програма.


"Въз основа на меморандума (подписан между Алиев и Урсула фон дер Лайен при визитата на председателя на ЕК в Баку) ще удвоим производството и износа към Европа, имаме ресурсите за това. Говорихме с президента и да открием офис на СОКАР (азерската държавна газова компания) в България. Не се ограничаваме само с въпросите за производство и пренос на газ, засегнахме и редица теми от енергетиката като производство и износ на електроенергия и сътрудничество в тази сфера, за доставката на допълнителни количества нефт, както и много други теми", посочи още президентът на Азербайджан.


Алиев анонсира и предстояща своя среща с представители на българския бизнес, както и покани български фирми да инвестират в Азербайджан. "Имаме редица големи инфраструктурни проекти, като компании от приятелски държави са добре дошли да участват в тях."


От своя страна българският президент Румен Радев нееднократно подчерта, че сътрудничеството между София и Баку вече се е издигнало на много високо ниво - на стратегическо ниво.


"Откриването на междусистемната газова връзка между България и Гърция  е изключително важно събитие не само за България и съседните ни страни, но и за региона на Централна Източна Европа. Това е връзка, която ще даде възможност за първи път да получаваме реално газ от Азербайджан, която променя решително енергийната карта на Европа. Тя далеч надхвърля измеренията на един енергиен проект, защото е мощен катализатор за развитие на потенциала на икономическото сътрудничество в целия наш регион.


По-важното е, че тази връзка наистина затвърждава нашето стратегическо партньорство и е в резултат на един ангажимент, поет от президента Алиев преди десетилетие", заяви Радев.


Кирил Пламенов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.