Свързани новини

26.08.2011 10:26

Албум със снимки на Кондолиза Райс в резиденцията на Кадафи

Видян 1564 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Албум със снимки на бившия държавен секретар на САЩ, Кондолиза Райс, е бил намерен в резиденцията на Муамар Кадафи в Триполи, предаде Си Ен Ен.

Според телевизията Кадафи е бил обсебен от бившия американски дипломат, чиито снимки е събирал.


Междувременност стана ясно, че бунтовниците са прехвърлили политическото си ръководство от базата си в Бенгази в либийската столица Триполи, предаде АФП, позовавайки се на високопоставен член на Преходния национален съвет.

„Обявявам началото и встъпването в длъжност на изпълнителния комитет в Триполи”, посочи вицепредседателят на комитета Али Тахуни. „Да пребъде демократична и конституционна Либия и слава на нашите мъченици”, завърши Тахуни.


Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън пък призова либийските бунтовници да приложат твърдост пред „екстремисткото насилие” и заяви, че следващите дни и седмици ще бъдат „критични” за Либия, предаде АФП.

„Ние ги наблюдаваме, за да се уверим, че Либия изпълнява своите отговорности по отношение на договорите, че гарантира, че запасите от оръжия не заплашват съседите й и няма да попаднат в неподходящи ръце, както и че показва твърдост срещу екстремизма”, посочи в комюнике Клинтън.


Британският "Гардиън" пък пише, че режимът на Муамар Кадафи е провел необикновена лобистка акция в опит да спре обстрелите на НАТО над Либия и се е опасявал, че западните съюзници ще започнат пълномащабна наземна инвазия в страната „в края на септември или октомври”. Това става ясно от секретни документи, посочва вестникът.

Документите, намерени в Триполи, описват отчаяните опити на либийския режим през последните месеци да повлияе на САЩ и международната общност. С тази цел либийските власти са се свързали с фигури от международната сцена, които имат решаващо влияние върху общественото мнение – от американския президент Барак Обама до по-нисшестоящи лица.

Либийският режим се е опитал да привлече американския конгресмен от Демократическата партия, Денис Кусунич, добре известен бунтар, който гласува срещу военната операция на НАТО в Либия и се противопоставяше на войната в Ирак. Либийските власти са го убеждавали да посети Триполи в рамките на „мирна мисия”, като са предлагали да платят всички разходи по пътуването, включително „пътните разходи и подслона”. Кунич е отказал от съображения за сигурност и е предложил да се срещне с либийските представители извън страната. В крайна сметка срещата така и не се състояла.

На 23 юни либийският премиер е написал изненадващо учтиво писмо до Обама. В него той нарича американския държавен глава „господин президент” и учтиво отправя оплакване относно „безпрецедентното решение” на Вашингтон да блокира либийските авоари „в полза на бунтовниците”. Писма са били изпращани и до други водещи американски сенатори.

Прикритата лобистка операция на либийския режим се е провела в атмосферата на увеличаваща се параноя в Триполи, където властите са се опасявали, че САЩ планират инвазия. На 28 юни живеещ в САЩ режисьор и лобиращ за либийския режим е предупредил, че решението на американския сенат да удължи участието на САЩ в операцията в Либия проправя път за сухопътно нападение. В писмо до либийския премиер, означено като „много важно и строго поверително”, пише: „Ясно е, че силите на НАТО нямат никакво намерение да прекратят военната кампания в Либия в скоро време... Най-обезпокоителното е, че много надеждни анализатори и служители на разузнавателните служби в САЩ излагат все повече доказателства за тайни военни логистични планове за бъдеща сухопътна инвазия в края на септември или октомври”.





Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

везни