В понеделник акциите на China Evergrande Group, най-задлъжнелият строителен предприемач в света, поевтиняха, след като компанията възобнови търговията си на Хонконгската фондова борса след 17-месечна пауза.

Свързани новини

28.08.2023 15:42

Акциите на най-големия строителен предприемач в света се сринаха

Видян 1228 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В понеделник акциите на China Evergrande Group, най-задлъжнелият строителен предприемач в света, поевтиняха, след като компанията възобнови търговията си на Хонконгската фондова борса след 17-месечна пауза.

Според данните акциите на строителния предприемач са се сринали с около 87% през първата половина на деня. Пазарната стойност на Evergrande спадна с над 2 млрд. долара в сравнение с последната търговия, като се понижи до около 586 млн. долара и е далеч от пика си от над 50 млрд. долара през 2017 г. Акциите леко се коригираха в началото на следобедната сесия в понеделник, но все още бяха надолу със 79%.

Акциите на Evergrande бяха спрени от 21 март 2022 г., но компанията подаде заявление за възобновяване на търговията по-рано този месец, тъй като щеше да бъде изправена пред делистване, ако спирането достигнеше 18 месеца.

В петък строителят заяви, че е изпълнил "адекватно" необходимите стъпки, издадени от Хонконгската фондова борса, за да възобнови търговията. Външен одитор е прегледал доклада от независимото разследване на компанията и е потвърдил, че не е открил забележителни задбалансови транзакции, активи и пасиви, заяви Evergrande в подадено заявление.


Някога най-продаваният строителен предприемач в Китай, Evergrande не изплати дълга си в края на 2021 г., след като се сблъска с недостиг на ликвидност. Оттогава тя се бори за завършване на проектите и за изплащане на задълженията си към доставчици и кредитори. В доклад от миналия месец групата отчита комбинирана загуба от 81 млрд. долара през последните две години в резултат на отписване на имоти, връщане на земя, загуби от финансови активи и финансови разходи.


Въпреки това в неделя Evergrande отчете по-малка нетна загуба за първата половина на годината поради увеличение на приходите. Загубата ѝ за периода януари-юни е 4,5 млрд. долара спрямо 9,1 млрд. долара за същия период на миналата година. Дългът ѝ също леко намаля, достигайки около 328 млрд. долара в сравнение с 335 млрд. долара към края на 2022 г.

По-рано този месец компанията подаде молба за защита от фалит по глава 15 от Кодекса на САЩ за фалитите в опит да преструктурира нарастващия си дълг. Сега предприемачът очаква одобрение от кредиторите и съдилищата, за да приложи плана си за преструктуриране, обявен за първи път през март.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.