Свързани новини

10.12.2021 14:13

АКФ прати сигнали до двама министри заради незаконния строеж на плаж Смокиня

Видян 1018 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Днес АКФ прати сигнали до двама министри за бездействията на местните и държавните органи по казуса с незаконния строеж на Плаж „Смокиня“, съобщиха от АКФ:
"През август изпратихме сигнал на кмета на Созопол, в който цитирахме становището на експертите на АКФ и Дирекция национален строителен контрол от юли 2021, че на територията на плаж Смокиня е изграден незаконен строеж.  
В отговор от септември кметът Тихомир Янакиев ни писа, че не може да издаде заповед за премахване на обекта, тъй като „до момента няма административен или съдебен акт, удостоверяващ „преместваемия обект“ като „строеж“, за да бъде проведена процедура за премахване“.
Тъй като по закон кметът на община е институцията, която констатира дали даден обект е незаконен строеж и издава заповед за премахването му, с отговора си кметът всъщност ни казва, че не може да премахне обекта, тъй като самият той не е издал необходимия акт за това.
Този отговор означава и че кметът, по същество, отказва да осъществи законовите си правомощия по административен контрол по устройство на територията и строителството, каквато отговорност той има по закон.
Днес пратихме сигнал до министъра на регионалното развитие, в който настояваме министърът да упражни контрол върху отказа на кмета на Созопол.  
Днес пратихме още един сигнал и до министъра на околната среда и водите, тъй като от отговор на наше запитване до РИОСВ - Бургас пък стана ясно, че Регионалната инспекция изобщо не е подложила на оценка въздействието върху околната среда на строителните дейности на плажа Смокиня, въпреки че той е защитена територия.  
Според Директора на РИОСВ - Бургас в случая процедурите по Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и Закона за опазване на биоразнообразието (ЗОБ) не са приложими. Според АКФ пък, с липсата на такава оценка РИОСВ не е спазила тези процедури.
Считаме, че по случая „Плаж Смокиня“ няколко местни и държавни институции отказват да изпълнят законовите си функции. Въпросът е как се е стигнало до това да се строи върху защитена територия и какво още е необходимо, за да бъде премахнат този строеж, след като е ясно е, че той е незаконен? m
Институциите са в сериозен дълг към обществото и ще продължим да настояваме за адекватна реакция".


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 10.12.2021 15:53

    В отговор от септември кметът Тихомир Янакиев ни писа, че не може да издаде заповед за премахване на обекта, тъй като „до момента няма административен или съдебен акт, удостоверяващ „преместваемия обект“ като „строеж“, за да бъде проведена процедура за премахване“,разбирайте Баце каза НЕ!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

лъв

Много е важно днес да останете верни на себе си


Много е важно днес да останете верни на себе си и да