Свързани новини

13.08.2013 14:58

80% от българите са срещу донорството

Видян 955 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Испанците представляват едва 0,7% от населението на земята, а в страната им се извършват 4% от трансплантациите в света. Държавата е на първо място по присаждания, а моделът се приема за феномен. Защото 99% от всички запитани хора, чиито починали роднини са потенциални донори, веднага дават съгласието си органите на издъхналите да бъдат трансплантирани. У нас отказите за даряване на органите на донори миналата година стигнаха 80%.


Това разказаха пред "Труд" проф. Чавдар Славов, зам.-министър на здравеопазването и дългогодишен участник в бъбречните присаждания в България, и д-р Мариана Симеонова, директор на Изпълнителната агенция по трансплантации (ИАТ). Двамата са си поставили задача да накарат българите да повярват в донорството. Зам.-министърът се е заел с формирането на Обществен съвет по трансплантации, в който църквата също да има свой представител. Идеята е хора от различните сфери на обществото, както и духовниците, да помагат на трансплантациите. А здравното министерство и агенцията ще осигурят нужната информация за хуманния акт, за да може той да бъде разбран и приет от народа.


Защо българинът отказва да дарява органи? "Когато съобщаваме на близките, че техният роднина е починал, т. е. че е изпаднал в мозъчна смърт, те веднага питат как тогава сърцето продължава да бие. И тук идва основният проблем", заяви д-р Симеонова. Както много лекари, и тя смята, че обществото ни не е достатъчно информирано за донорството и трансплантациите. Затова агенцията и всички институции с отношение към животоспасяващата дейност, достъпно и по всяко време трябва да обясняват първо какво означава пациент да изпадне в мозъчна смърт. "А това е необратим процес, който се доказва със серия от изследвания и с участието на много специалисти, даващи становището си на различни етапи и напълно независимо един от друг. Т.е. никакви спекулации не са възможни! Те са напълно немислими", посочи още д-р Симеонова, цитирана от в. Труд.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

ДА! Комат в името на формата

ДА! Комат в името на формата

Къде отивате, ако сте в София през ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

близнаци