Общинските съвети по закон могат да определят цената на жилищата, независимо от пазарните нива, но с условие тя да не бъде по-ниска от данъчната им оценка

Свързани новини

28.03.2022 15:54

74% по-скъпи общински жилища, но пак ще бъдат на по-евтини от пазарните цени

Видян 1034 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


От 800 до 1200 лв. на кв. м ще бъдат апартаментите на СО, под половината от търговските оферти, неактуализирани са от 2013 г., а само за петилетка реалните стойности са нараснали 73,9 на сто според НСИ




„Цените на общинските жилища, които наемателите им искат да купят, ще бъдат актуализирани, а получените от продажбата средства ще се използват за ремонт и облагородяване на социалната и техническа инфраструктура в съответните райони. Докладът за изменение и допълнение в Наредбата за цените при сделки с недвижими имоти на Столична община вече е внесен в Столичния общински съвет от мен и общински съветници от различните политически групи.




Общинските съвети по закон могат да определят цената на жилищата, независимо от пазарните нива, но с условие тя да не бъде по-ниска от данъчната им оценка. Общинските жилища често се продават на цени под пазарните, но в момента тази разлика е драстична.





При последната промяна на Наредбата за цените на общинските имоти през 2013 г. базовата стойност на кв. м площ общинско жилище е определена на 680 лева за монолитно строителство и 485 лева за панелно.





В годините след това пазарът на недвижими имоти в София отбеляза значителен ръст не само като обем сделки, а и като цена на квадратен метър. По данни на НСИ, към третото тримесечие на 2021 г. индексът на оскъпяване на жилищата в столицата е 73,9% спрямо 2015 г.




Данните се отнасят за новопостроени и съществуващи жилища, закупени от домакинствата.





Предлаганите в доклада за общинските имоти цени на кв. метър застроена площ са съобразени с този процент на оскъпяване, но отново запазват своя преференциален характер. С актуализацията на цените на общинските имоти ще бъде преодоляна драстичната разлика с пазарните нива.


Ето и два примера:




В момента оценката на общински апартамент в жк Младост 3 с площ 47,94 кв. м, панелно строителство е 25 677 лв., а след корекцията цената ще стане 44 687 лв. (843,42 лв. на кв. м).


Жилище в кв. Овча купел, с площ 75,63 кв. м, ЕПК, до момента е оценявано на 80 480 лв., а след прилагане на индекса на оскъпяване същият апартамент вече ще е с цена 139 517 лв. (1182,52 лв. на кв. м.).





Освен вида строителство, за определяне цената на всеки имот имат значение зоната, в която се намира, изложението, етажът, наличието на складови помещения и др. предимства или недостатъци на жилището”, съобщава финансовият зам.-кмет на София Дончо Барбалов.




  Пламен Валентинов








Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

ДА! Комат в името на формата

ДА! Комат в името на формата

Къде отивате, ако сте в София през ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

дева