От 10 февруари до момента екипите на Очна клиника на УМБАЛ "Александровска" и Дружеството по Детска офталмология прегледаха децата от 136 СОУ , 30 СУ , 46 ОУ, 76 ОУ , 192 СУ , 200 ОУ  , 83 ОУ , 84 ОУ , 18 СУ , 20 ОУ, 22 СУ, 1 СУ  и 32  СУИЧЕ .

Свързани новини

13.03.2023 11:44

601 деца прегледани за месец от кампанията на СО и Българското дружество по Детска офталмология

Видян 1376 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


601 деца от 13 софийски училища бяха прегледани от началото на кампанията за безплатни очни прегледи на първокласниците, организирана от Столичната община и Българското дружество по Детска офталмология, Невроофталмология и Офталмогенетика.


От 10 февруари до момента екипите на Очна клиника на УМБАЛ "Александровска" и Дружеството по Детска офталмология прегледаха децата от 136 СОУ , 30 СУ , 46 ОУ, 76 ОУ , 192 СУ , 200 ОУ  , 83 ОУ , 84 ОУ , 18 СУ , 20 ОУ, 22 СУ, 1 СУ  и 32  СУИЧЕ .


Програмата за извършване на безплатни очни прегледи на децата от първи клас беше одобрена от Столичния общински съвет в края на миналата година. За нейното изпълнение Столична община отпусна от своя бюджет 30 000 лв.


Целта на кампанията е  да бъдат обхванати всички първолаци в общинските училища в София. Прегледите се осъществяват на място в училищата. Офталмолозите извършват клиничен преглед за зрителна острота, цветно зрение и авторефрактометрия. При наличие на зрителни проблеми, родителите се уведомяват и насочват за последващи действия.


Преди няколко години пилотен проект за очни прегледи на деца от първи клас бе изпълнен съвместно от Столичната община и Клиниката по очни болести на „Александровска болница“ и с подкрепата на Организацията на евреите в България „Шалом“, с председател проф. д-р Александър Оскар.
Тогава бяха прегледани повече от 5000 деца в предучилищна възраст. При над 10% от децата се установи проблем, който налага допълнителни изследвания и лечение. На базата на този пилотен проект бе разработена Програмата, която се реализира през тази учебна година по идея на кмета Фандъкова и проф.д-р Оскар.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.