14.12.2009 18:03

50% спряха да си купуват дрехи и обувки

Видян 1408 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Почти половината българи са намалили драстично потреблението си заради икономическата криза. Това показват данните от международно социологическо проучване на независимата изследователска верига WIN, проведено в 24 страни по света през октомври и ноември, съобщи Фокус.
България се намира сред държавите със силно намаление на разходите на домакинствата. Общо 43% от хората признават, че са ограничили харчовете на домакинството си по поне едно перо от бюджета.
От плащанията за облекло и обувки се икономисва най-често. Половината от анкетираните твърдят, че са намалили тези разходи от семейния бюджет заради икономическата криза. Другите най-чести лишения са свързани с парите, отделяни за развлечения, големи покупки за дома, както и за ваканционни пътувания.
Според експертите, заради липсата на 13-а заплата и коледни бонуси у нас много домакинства ще ограничат сериозно покупките на по-скъпи стоки. Икономическата ситуация в страната налага неизбежни ограничения в празничното пазаруване. Експертите смятат, че това ще се отрази най-вече на луксозните стоки и тези с дълготрайна употреба, съобщи бТВ.
Над 800 млн. лв. похарчихме около Коледа миналата година. Това бе с 60 млн. лв. повече от направените разходи през 2007г., но търговците са песимисти за тази година.
В момента има сериозни продажби на лаптопи, главно поради сензационно ниските цени, показа проверка на 19`. Техните цени са по-ниски дори от стационарните компютри, а качествата им са по-добри.
Междувременно една трета, или 34% от хората по света са били принудени да ограничат разходите на семействата си заради негативните последици от финансовата рецесия. Най-драстични ограничения в бюджета си са направили жителите на Мексико, Исландия и САЩ, показва проучването на WIN. На обратния полюс, с най-слабо намаление на парите, отделяни за покупки, са хората от Холандия, Австрия и Швейцария. Делът на жителите на тези страни, които са свили потреблението си заради негативните последици от глобалната икономическа криза, е около 20 на сто.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

козирог