Свързани новини

18.02.2020 14:51

488,7 млн. лв. са бюджетите на районите в София, без Капиталовата програма

Видян 2615 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Поради лансираните неистини, че не се давали пари на районите в новия бюджет, ресорният заместник – кмет Дончо Барбалов публикува фактическото разпределение на парите от общинската хазна с документи. Излиза, че 24 районни администрации всъщност харчат над половин милиард лева през 2020 г. Ето и сметките му:
„488,7 млн. лв. е общата сума на бюджетите на районните администрации в София. В нея не се включват средствата от Капиталовата програма, които се предоставят допълнително през годината с корекции на бюджета.
Със заповед на кмета на София вече са разпределени бюджетите на отделните столични райони, които съгласно закона са второстепенни разпоредители на бюджетни средства. В тях са посочени източниците на финансиране за отделните направления.
Нека напомня как се формират бюджетите и откъде идват средствата, отпускани на районните администрации.


  •  Образование

Тук се включват заплатите на служителите и издръжката на всички училища и детски градини във всеки район. Държавата отпуска парите за издръжка на училищата и заплатите на преподавателите. За детските градини държавата дава пари за заплати, за безопасни условия на труд и квалификация на учителите. Основната издръжка на детските градини обаче е изцяло местна отговорност. В допълнение към държавното финансиране тази година Столичната община дава над 38 млн. лв. за издръжка на местни дейности в образованието.


  • Здравеопазване

В тази графа влиза изръжката на самостоятелните детски ясли, Комплексите за детско хранене с кухни, Банката за майчина кърма, медицинските сестри в здравните кабинети на всички училища и детски градини в съответния район. Заплатите на работещите в самостоятелните ясли са държавна отговорност, но издръжката на яслите е от Столична община. През тази година освен издръжката, СО финансира с близо 6 млн. лв. заплатите на административния и помощен персонал в детските ясли, така че държавното финансиране ще се ползва само за заплатите на медицинските сестри, които трябва значително да се повишат.


  • Социални дейности

Средствата по това перо са за финансиране на пенсионерските клубове по райони.


  •  Култура

Тук се включва издръжката на читалищата и на специалистите, които се занимават с изпълнението на културния календар и организиране на събития. Освен това, през годината на районите се отпускат допълнително средства за апликационни форми по културния календар.


  •  Спорт

Средствата са за издръжка на специалистите, които координират и организират спортни събития в района. Финансирането на отделните събития става чрез програмите на съответните дирекции към СО.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

дева