Свързани новини

02.11.2011 15:52

47% от домакинствата мизерстват, животът поскъпнал с 6% за година

Видян 1277 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вече знаем със сигурност колко пари са ни нужни, за да живеем добре и сумата се оказа потресаващо далече от средния стандарт на българина. 2124 лева за четиричленно семейство са достатъчни, за да се покрият без притеснения основните нужди. Това установи Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) в изследване на живота за края на септември. Сметката излиза доста далече от реалните доходи на по-голямата част от населението. За да отглеждат спокойно 2 деца, родителите трябва да изкарват над 1000 лв на месец всеки.
Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че през последните три месеца средно на член от семейството издръжката е била 531,04 лева. Това е с 5,8% повече от издръжката в същия период на миналата година. Димитров предупреди, че това не включва увеличението на цените на природния газ.
Оказа се, че хранителните стоки са поевтинели през летните месеци с 0,6 на сто. Все пак това си остава изключение и за сметка на тях нехранителните са поскъпнали с цели 4,9%.
Границата на бедност обаче е много под примамливите стойности. Според оценката на КНСБ тя е 199,59 лв месечно на член от домакинството. Спрямо миналата година се е увеличила с 5,7 на сто. Неблагоприятните факти сочат, че 27,5% от заетите лица в страната живеят с по-малко от тези пари. С общ доход на едно лице от домакинството до 270 лв. са около 47% от домакинствата.
Друга статистика пък установи, че 40% от работещите у нас се оплакват от стрес в работата, а 60 процента - от обща умора. Това показа национално изследване, представено от директора на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков.
Според данните на проучването 27 на сто от наетите във всички икономически сектори редовно или понякога работят повече от 10 часа на ден.
Доста голям остава броя на работещите на минимална заплата - 118 446 души. За сега тя все още е 270 лв. Като на шега се очаква да бъде повишена с 20 лв. от Деня на лъжата 1 април догодина. Това заяви преди дни социалният министър Тотю Младенов, но вчера не беше постигнат консенсус относно това предложение между представителите на синдикатите и бизнеса у нас.
По думите на Пламен Димитров над 30% от заетите лица работят в икономически дейности с ниска работна заплата. От друга страна заетостта е намаляла с 1,4 на сто за третото тримесечие. Безработицата у нас удари 11,6% през септември, според данни на европейската служба Евростат.
От КНСБ твърдят още, че в бюджетните организации няма намаление на броя на работещите. За сметка на това обаче работната заплата спрямо миналата година е намаляла с 1,6%.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

риби