Свързани новини

24.09.2021 09:27

200 000 празни жилища в София

Видян 3706 пъти | Коментари 2
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В България през първите 6 месеца на 2021 година са продадени над 60 000 нови жилища. Според статистиката на Агенцията по вписванията в София сделките са 10 000. Тоест, съотношението е същото както националното към столичното население.


В недвижими имоти от началото на годината са били инвестирани не по-малко от 6 милиарда лева



В същото време банките са раздали под формата на ипотеки около 1 милиард лева. БНБ отчетете ръст, който отива към балон, от 15 на сто в отпуснатите жилищни кредити и взе мерки за ограничаване на раздаването на заеми.
Отдавна известен факт е, че предвид нулевите лихвени проценти по депозитите и преобразуването на влоговете в сметки, за да събират баките по-високи такси, хората са вложили в жилища спестените си пари и тази тенденция продължава, дори темповете й да намалеят.  
Повечето покупки на жилища в момента се правят с инвестиционна цел, каза Никола Янков, управляващ съдружник в Експат Капитал, компания за управление на инвестиции и спестявания, предаде Дир.бг.
Какво обаче трябва да знаят хората, освен че според данните на НСИ, които публикувахме вчера, за първи от началото на корона-пандемията, цените на жилищата в столицата започват да падат, макар засега това да е символично, а падат и наемите, които като рента оправдават инвестирането в недвижимости?
Експертът обръща внимание, че само в София вече има над 200 000 празни жилища и тази бройка расте заради продължаващото строителство.Тоест

предлагането е в пъти по-голямо от търсенето – в случая 20 пъти,


т.е. тенденцията е цените да започнат да падат.
„Това е балон”, категоричен е Янков и задава въпроса „какво ще стане, когато повечето хора поискат да изкарат парите си от придобитите с инвестиционна цел имоти?”.
Ние този филм вече сме го гледали, както се казва, като спомените на мнозина още са пресни от предишната финансова криза само преди 12 години, когато имоти, купувани за 2000 евро на квадрат се сринаха по стойност наполовина и още не са я достигнали за това време.
Янков коментира и тенденцията за налагане на отрицателни лихви по големите банкови депозити.
Депозитите на домакинствата у нас са около 65 милиарда лева, а средният депозит е около 5 000 лв. Това кара Янков да очаква, че

скоро банките ще започнат да налагат отрицателни лихви и на по-малките депозити


Алтернативата на инвестицията в недвижим имот и банковия депозит, която Никола Янков препоръчва е диверсифициран портфейл от финансови инструменти. Той може да запази стойността на вложените пари и да донесе на собственика си текуща годишна доходност от 3-4 процента над инфлацията.
В периода 2001 - 2005 г., в най-добрите години на българския икономически бум, експертът е бил заместник-министър на икономиката, както и на транспорта и съобщенията. Заемал е и мениджърски позиции в международни компании като Kraft Jacobs Suchard и Solvay Sodi.
 


 Виж видео тук!


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 25.09.2021 12:14

    Не е само в София, във всички градове има празни жилища. Кадрите на ДС и камЪнистическата номенклатура що пари окрадоха и изпраха...

  • 001 крадците в затвора 24.09.2021 12:39

    Инвестират облагодетелстваните от кражбите на десетки милиарди от ОПГ-то на Мутрата и неговите шуробаджанашки фирми и бизнес обръчи. Обикновен трудов човек от борисовите заплати няма как да си купи жилище, камо ли за инвестиция. И какво правят от НАП и другите служби като не проверяват с какви доходи се придобиват толкова много нови жилища?!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

водолей

Може да откриете, че прекарвате повече време сами

Дали заради разпукващата се пролет или просто е дошъл