2 години след трансплантация на черен дроб Петя Йорданова стана майка

Свързани новини

05.01.2024 12:24

2 години след трансплантация на черен дроб Петя Йорданова стана майка

Видян 479 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Две години след успешна трансплантация на черен дроб, 29-годишната Петя Йорданова от Димитровград сбъдва мечтата си да стане майка. Бременността ѝ проследява проф. д-р Иван Костов в СБАЛАГ „Майчин дом“. Бебето Рая се ражда по естествен път 40 дни по-рано. За новороденото в продължение на 43 дни се грижиха неонатолозите от "Майчин дом“, съобщиха от здравното заведение.

Петя е диагностицирана с тежко автоимунно заболяване на черния дроб в детско-юношеска възраст, като през годините състоянието ѝ се усложнява. 2019 г. е най-критична за нея, тъй като изпада в чернодробна кома, а лекарите не хранят големи надежди, че ще оцелее. Но тя се преборва и се събужда навръх Голяма Богородица.

От този момент трансплантацията е единственото спасение за нея. Отново на голям християнски празник, на Димитровден, през 2021 г. Петя влиза в операционната на ВМА за първата у нас сплит трансплантация. Извършва я екипът на проф. Никола Владов, чернодробен хирург и трансплантолог. А докато чака за животоспасяващата операция, е под наблюдението на проф. Крум Кацаров и целия екип гастроентеролози от ВМА.

След чудото с трансплантацията, Петя забременява. По препоръка на проф. Владов тя е пренасочена за проследяване от проф. д-р Иван Костов от „Майчин дом“.

    "Когато видях Петя с нейния съпруг и бебето на изписването заедно с двамата професори от ВМА – се почувствах истински щастлив", каза проф. Иван Костов при изписването на малката Рая от Клиниката по неонатология в "Майчин дом".

    "Благодаря на моя акушер-гинеколог проф. Иван Костов за грижите и за професионализма. Благодаря на целия екип на "Майчин дом" за отношението, за това, че аз и моята дъщеричка Рая сме живи и здрави. Пожелавам на всички бъдещи майки да изпитат това щастие, което аз изпитах и техните бебчета да бъдат здрави и благословени", сподели Петя, предаде БНТ.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

лъв