01.08.2022 15:08

1500 лв. става минималната заплата за университетските преподаватели

Видян 1777 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Минималната заплата за преподавател във висше училище се увеличава от 1300 на 1500 лева със задна дата от 1 юли 2022 г. За целта правителството отпусна още 20 млн. лева за възнагражденията на академичния състав в държавните университети. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката (МОН).

Парите ще бъдат използвани за повишаване на заплатите както на асистентите, така и на останалите преподаватели.



Допълнителните 20 млн. лв. ще бъдат предоставени на 33 държавни висши училища с общо 11 512 души академичен състав, в това число 1956 асистенти. Средствата ще бъдат разпределени сред университетите след постигнато съгласие със Съвета на ректорите на висшите училища в Република България и синдикатите във висшето образование.

Очаква се с повишението на възнагражденията да се насърчат повече млади хора да участват в конкурси за преподаватели, което от своя страна да доведе до обновяване и развитие на академичния състав.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 неоспорим факт 02.08.2022 11:56

    Джендър Денков не трябва да припарва повече до МО и образованието, което умишлено и целенасочено доунищожи. При тези нереални и незаслужени заплати на учителите защо все по-неграмотни и откровено глупави излизат техните възпитаници. Остава впечатлението, че самите преподаватели са нефелни и са корумпирани от Денков с високите заплати по други важни за него причини

  • 001 Anonimen 01.08.2022 19:34

    Така са се окопали дъртите кадри в академичните среди, че с топ не можеш да ги мръднеш и тях и децата им. Ако може с памперси ще ходят на работа, ще колят и ще бесят докато си отидат от този свят! Така че пари за младите кадри в университетите само след като си заминат клановете от висшите учебни заведения!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

телец