плажът Шкорпиловци

Свързани новини

30.06.2023 09:41

13 км е плаж №1 у нас, кой е той?

Видян 522 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Лятото настъпи официално и е време за почивка. Някои от нас предпочитат планината, а други морето. Повечето хора си имат любим курорт и плаж на морето. Други пък обичат да бъдат на различно място всяка година. И все пак не са много хората, които знаят кой е най-дългият плаж у нас.

Вижте как се казва той и каква е неговата история:

Къде се намира най-дългият плаж в България?

Това е плажът Шкорпиловци, който се намира в близост до населеното място със същото име. Той е дълъг почти 13 км, а на места широчината му достига внушителните 100 метра. Освен безспорно най-дългият плаж в нашата родина, това го прави и най-просторният, съобщава poznanieto.bg.

Този плаж е част от една много дълга пясъчна ивица. Тя започва от къмпингите Рай и Романтика на север и достига чак до Черни нос на юг. Това е един от най-екологично чистите запазени плажове на нашето Черноморие.

От друга страна, негов огромен плюс е и, че се намира само на около 40 км от морската ни столица Варна. Това го прави удобно и притегателно място не само за хората от региона. Плажът се намира на около 2 км от село Шкорпиловци. А знаете ли на кого е кръстена то?

Откъде идва името на плажа/селото Шкорпиловци?

Това е кръстено на братя Шкорпил – едни от най-известните приятели на България в края на 19 и началото на 20 век. Това са трима братя чехи, като двама от тях оставят своята широка диря в историята на Третата Българска държава.

Херман Шкорпил

Най-големият от тримата братя. Той е роден през 1858 година. Пристига в България почти веднага след Освобождението – през 1879. Работи като учител във Варна, Пловдив, Русе и София. Остава в историята със своята любов към археологията и е един от първите хора, които съдействат за откриването на музеи в градовете, в които учителства. Заедно с брат си Карл Шкорпил обикалят надлъж и нашир нашата страна, описват непознати местности и изграждат основите на днешната българска археология. По негово искане, Херман Шкорпил е погребан около Варна през 1925 година.

Карл Шкорпил

По покана на брат си Херман идва в България. Съдейства му и друг голям приятел на България – Константин Иречек. Учителства в някои от най-големите ни градове, като постепенно се специализира в археологията. Той остава в историята като откривател на първата столица на Дунавска България – Плиска. Дълго време той поддържа тази си теза.

Най-голямата заслуга не само на Карл, но и на Херман Шкорпил са техните научни трудове, които те разпращат в цяла Европа. По този начин правят голяма реклама на България и показват, че българската народност е една от най-старите в Европа.


Снимка: Plamen Stoyanov




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

близнаци