Свързани новини

24.06.2020 09:47

126 млн. лв. нетна печалба отчита АЕЦ Козлодуй за първите 3 месеца на годината

Видян 2136 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     АЕЦ „Козлодуй“ запазва отличните си финансови показатели. Дружеството приключи първо тримесечие на 2020 г. с нетна печалба в размер на 126 млн. лв., при отчетена печалба за първо тримесечие на 2019 г. в размер на 127 млн. лв. Съществена роля за резултата оказа резкият спад в предлагането на дългосрочни продукти в борсов сегмент централизиран пазар за двустранно договаряне (ЦПДД), за сметка на драстичен ръст в търгуваните количества на краткосрочните часови пазари, обясняват във тримесечния си финансов резултат от централата, предаде 3e-news.net.


Оперативните приходи на дружеството през първо тримесечие на 2020 г. са за 355 млн. лв. Това е с 5 млн. лв. над отчетените за първо тримесечие на 2019 г. Основната част от приходите са формирани от продажбата на електроенергия и са на обща стойност 350 млн.лв. и са съпоставими с миналогодишните (минимален ръст от 1,2%), допълват от АЕЦ-а.

Приходите от продажби по регулирани цени са с 50,8% увеличение спрямо същия период на предходната година, поради увеличената квота. Отчетен е спад в приходите от продажба на електроенергия на нерегулиран пазар с -6,9%, в резултат на основно по-ниските цени на ПДН, където е реализирана по-голямата част от произведената електроенергия.

Разходите на Дружеството за оперативна дейност през първо тримесечие на 2020 г. са за 216 млн. лв. и са с 3% над нивото на отчетените за предходната година. Компанията отчита по-ниски разходи за материали (ядрено гориво и материали за ремонт) и външни услуги. По-високи са разходите за цена достъп до електропреносната мрежа (9 млн.лв.), спрямо същия период на 2019 г.

Постъпленията от НЕК ЕАД през първите три месеца на 2020 г. са на стойност 127 млн. лв. В сравнение с миналогодишния отчетен период е налице значителен ръст с 78 млн. лв. (163%) поради две основни причини: първата е завишения размер на квотата за доставка на електроенергия за Обществения доставчик, а втората е, че НЕК ЕАД навременно погасява задълженията към дружеството, без допускане на просрочия на паричните плащания.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

козирог