Новият шеф на БСП – София Иван Таков е трето поколение червена звезда – син е на първия водещ на Всяка неделя Янчо Таков, но не от брака му с Лили Иванова, и е внук на двама легендарни за БСП дейци – Пеко Таков, стигнал до поста на вицепрезидент
01/06

Свързани новини

23.03.2022 16:14

ТРЕТО ПОКОЛЕНИЕ ЧЕРВЕНА ЗВЕЗДА

Видян 4887 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Новият шеф на БСП – София Иван Таков е трето поколение червена звезда – син е на първия водещ на Всяка неделя Янчо Таков, но не от брака му с Лили Иванова, и е внук на двама легендарни за БСП дейци – Пеко Таков, стигнал до поста на вицепрезидент – 15 години е заместник - председател на Държавния съвет на НРБ, и на Вълка Горанова, която се издига до заместник – кмет на София – тогава длъжността се нарича заместник – председател на Столичния градски народен съвет.


 


Три поколение Такови



Пеко Таков е сред рекордьорите по депутатски мандати в нашата история – 11, при това пълни. От 1945 г. е шеф на селскостопанския отдел на ЦК на БКП, от 1948 г. е основател и председател на Централния кооперативен съюз. Става министър на търговията в първия и остава във втория кабинет на Тодор Живков – това са годините от 1962 до 1971 г. Междувременно лидерът го издига и в суперклуба на соца – за член на Политбюро на ЦК на БКП.


 


Вълка Горанова стига до зам.-кмет на София





Когато оглавява Държавния съвет, сега това е президентския пост, Живков прави Пеко Таков свой заместник, какъвто той остава до 1986 г., както и Герой на Народна република България.


 


През 1982 г. обаче го освобождава от Политбюро. Официално мотивировката са здравословни причини – тогава Таков е на 73 г. Неофициално обаче всички са наясно, че реалният повод е арестът и процесът срещу сина му Янчо Таков. Тогава той, бащата на Белослава, познат на старите софиянци просто като Доктора, и техни приятели са задържани за внос на няколко кожени палта от Турция.


 


Съдени са и са осъдени, защото по онова време такива неща се преследват жестоко – никой освен държавата няма официано право да търгува с каквото и да било – не, че стотици хиляди хора не го правят. По онова време за „корупция” – представете си само от нашата гледна точка 40 г. по-късно,  вкарват в затвора и заместник-министри на външните работи и на външната търговия, зам.-шефове на Комитета за култура и на телевизията.


 


 
От 1979 г. до ареста си Янчо Таков води първата, а след това се редува с Кеворк Кеворкян във Всяка неделя. Преди това е първият реален импресарио на Лили Иванова, като от мемоарите на шефа на Орфея и също вкаран в затвора Генко Генов става ясно и как й урежда международни награди и участие във фестивали при задминати възрастови ограничения. В качеството си вече на негова съпруга тя най-накрая става носителка на приза Златният Орфей.




От брака с Янчо, на който им кумуват принцесата на соца и културен министър Людмила Живкова и нейния съпруг и шеф на телевизията Иван Славков,  и от  „въздуха” над апартамента на родителите му в политбюровската кооперация на Оборище №33, където таванът е преустроен от архитекта Таков като апартамент, Лили Иванова получава своето жилище, което обитава вече половин век.


 


При развода, благодарение на тогавашния министър на правосъдието Светла Даскалова (макар и колега на Пеко Таков в двете правителства на Т. Живков, но останала на поста си чак до началото на 1990 г.), с която певицата е съвместно „земеделка” – член на съуправляващата партия БЗНС, кубратчанката успява да овладее апартамента, който днес се оценява на поне милион лева.  


 


Според червената аристокрация от онези години основен проблем във фамилията е недоверието, най-меко казано, на свекървата Вълка Горанова към певицата.


 


Освен легендарна партизанка и майстор на владеенето на огнестрелни оръжия, бабата на новия лидер на БСП – София, съпруга на вицепрезидента тогава Пеко Таков и майка на Янчо Таков, е известна в цяла България с невероятен  железен характер и с още по-остър език. От последното редовно го е отнасяла Лили Иванова.


 


Янчо е първият импресарио на съпругата си Лили




Малко известен факт е, че жената, която 9 септември 1944 г. не заварва като Тодор Живков  редови инструктор, а като шеф на БКП в Плевенски окръг – най-високопоставената дама след Цола Драгойчева в партията, е един от основните двигатели на протестите за защита на българските евреи от депортация.


 


Който не вярва, е добре да знае, че през 2012 г. по тази причина й е присъдена Годишната награда Шофар (посмъртно): „За принос за спасяването на българските евреи от депортиране в нацистките лагери на смъртта“.  Същата година участничката в Съпротивата и гражданка на Държавата Израел Бети Данон номинира Вълка Горанова за званието Праведник сред нациите пред Института за изследване на холокоста Яд Вашем в Йерусалим, където при посещенията си отиват да се поклонят всички президенти и крале, гостуващи в еврейската държава.



 ВИЖ СНИМКИ ТУК!



Вълка Горанова е била директор на най-голямото текстилно предприятие в София и България, заместник – кмет на столицата, зам.-шеф на Съюза на активните борци, носител е на званието Герой на социалистическия труд.


 


Мария Пенчева


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

рак