Свързани новини

27.02.2009 09:10

Новера: Бойко лъже, че ни е платил!

Видян 1688 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След като стана ясно, че заради неизплатени суми от страна на Столичната община концесионерът „Новера“ възнамерява да прекрати чистенето на София, кметът Борисов гордо отсече, че на сметката на дружеството вече са преведени 4 млн. лв. Ден преди това от общината уверяваха, че кметската хазната е празна.


„Изненадан съм от думите на кмета Бойко Борисов, че са ни „платили около 4 млн. лв. Към този момент общината не ни е платила и лев“, каза вчера пред 19` Димитър Димитров - говорител на фирмата по чистотата „Новера“. Иначе общината била „на червено“ към „Новера“ с близо 13 млн. лв., а не десетина млн., както обявиха по-рано от кметството, научи 19`. 


Според сметките на кмета дължимите суми били 6.3 млн. лв. на “Чистота-София”, 3 млн. лв. на “Волф-96″ и 1.9 млн. лв. на “ДИТЦ”.  7,2 млн. щели да бъдат платени до края на март.


По договор кметството трябвало да се разплаща с фирмата най-късно до 10 дни от извършването на услугата. Сроковете обаче били прекрачени отдавна. Това принудило концесионерът официално да информира администрацията, че от 1 март ще спре да чисти София. На „Московска“ 33 били уведомени писмено за намеренията им още на 23 февруари. Това е нормална процедура, а не извиване на ръце, затова и не обявихме пред медиите, каза Димитров. Според думите му „картинката е кристално ясна – общината им дължи пари, които те трябва да получат, за да чистят всеки ден. Нещо, което сега правели, но на мускули“.


Пак вчера кметът Борисов демонстрира оптимизъм като каза, че „нямало опасност София да бъде зарината с боклук от 1 март“. Според него обаче към днешна дата на „Новера“ било платено достатъчно, за да продължат да чистят. По думите му зад „заплахите“ на концесионера прозирала политическа намеса.


„Имаме всички основания да съдим общината за просрочени плащания“, каза от своя страна пред 19` Димитър Димитров. Засега такива драстични мерки не били обсъждани, защото фирмата очаквала да й се плати за свършената работа. Но и толкова голям дълг досега не е имало, добави Димитров. 


Бойко Борисов пак каза, че общината вървяла към създаването на общинско предприятие, което да поеме цялата концесия след това.


Много стриктно спазвали и графика на поетите ангажименти.


Пак по график „Новера“ има концесионен договор за чистенето на 19 столични района до 2014 г. Още през ноември миналата година обаче Борисов лансира идеята, че Столичната община щяла да започне разговори за откупуването на договорите на концесионера по чистотата "Новера". Ако от компанията поискали твърде висока цена, до сделка можело и да не се стигне. В противен случай работата й до изтичането на договора след 6 години щяла да поеме общинска фирма. С действията си обаче общината прави всичко възможно да докара дружеството до фалит и да го обезцени, констатираха пред вестника общинари.


Както и да ни успокояват от кметската управа, мрачната прогноза, която 19` направи още през декември миналата година май е на път да се сбъдне. Нещо, което категорично не сме искали, може да се случи и лавина от боклуци пак да затрупа София. Защото намерението на „Новера“ предвещава за софиянци истински римейк на сагата с боклука.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

скорпион