Свързани новини

27.03.2018 16:03

И Юлия Кръстева се оказа от ДС

Видян 2872 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Единствената световноизвестна българска интелектуалка - философ, психолог, лингвист и изследовател Юлия Кръстева, която е и прекрасна писателка, е била сътрудник на Първо главно управление (външно разузнаване) на Държавна сигурност с псевдоним Сабина. Това става ясно от решение на Комисията по досиетата от вторник, съобщи Капитал. Кръстева е проверена, тъй като е била член на редакционния съвет на Литературен вестник. От съобщението става ясно, че комисията е взела решението си на база документи, изготвени от щатни служители, които се съдържат в личното й дело, което е два тома, и работното й дело, което е запазено.


Юлия Кръстева е била регистрирана като сътрудник през юни 1971 г., или пет години, след като заминава да следва в Париж със стипендия на френското правителство. Тя е била регистрирана от ст. лейт. Иван Божиков и е сътрудничела на отдели III (европейски страни) и IV (САЩ, Англия и Канада).


Юлия Кръстева е родена през 1941 г. в Сливен. През 1966 г., две години след като завършва френска филология в София, заминава за Франция, където става част от водещите философски и литературни кръгове. Прави докторантури по семиология и лингвистика и преподава в университета Diderot в Париж. През 1997 г. получава Ордена на почетния легион на Франция. През 2004 г. й е присъдена Холбергова награда.


Разкриването й, както и това на другия известен глас на бг емиграцията, който играеше борец срещу режима преди 1989 г. Владимир Костов, настоятелно поставя въпроса за възможна принадлежност към службите на убития с отрова в Лондон Георги Марков, за което от Острова обвиниха нашето разузнаване.


Немалко служители и сътрудници на ДС от онези години – от Кеворк Кеворкян до Стефан Солаков, твърдят публично, че именно разкриването му от английските служби като агент на нашите, е струвало на писателя и говорител на западните радиостанции живота. Напомняме, че в последните години от битието си в България Георги Марков не само получава пъти по-високи хонорари от останалите писатели, не само му е разрешено да купи и да кара лично БМВ, но и влиза в най-тесния приятелски кръг на Тодор Живков – неговата ловна дружинка, където не са допускани повечето министри и най-видни партийци.


След това, с официалното позволение на ДС, без което не би могъл да получи тогавашната изходна виза, абсолютно легално за разлика от всички останали бегълци, заминава на Запад, като му е разрешено да вземе автомобила си и огромна сума пари.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

рак