Свързани новини

21.02.2018 13:22

151 млн.лв. получава Столичната община за облагородяване

Видян 1052 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 МРРБ сключи със Столичната община договори за четири проекта за облагородяване на София. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Проектите се финансират по Оперативна програма Региони в растеж 2014-2020 г. и са на обща стойност 173,5 милиона лева. От тях 151 милиона лева е безвъзмездната финансова помощ, останалата част е съфинансиране от Столичната община.


Четирите проекта са част от инвестиционната програма на София, финансирана с 280 млн. лв. по ОПРР. Предстои да се инвестира в обновяване на училища, детски градини, театър София, парка Владимир Заимов, Западен парк и много други.


Първият проект е за 46 млн. лв. за обновяването на Граф Игнатиев и сърцето на града — Златна София. С 21 милиона ще бъдат преобразени любимите на софиянци Граф Игнатиев с прилежащите улици и градинката на църквата Св. Седмочисленици, книжния пазар на пл. Славейков и магазинчетата на площад Джузепе Гарибалди. Предвижда се ремонт на трамвайния релсов път, ще бъдат подменени настилки, ще се инвестира в допълнително осветление и озеленяване.


Нов облик ще добие и „Зона 4", известна като Златна София. Наречена е така не само заради кубетата на Св. Александър Невски и жълтите павета, но и заради емблематичните сгради, които се намират в района. Това са църквата Св. София, паметникът на Цар Освободител, Синодалната палата, паметникът на Васил Левски, Квадрат 500 и други. С европейски средства тази забележителна част на София ще бъде напълно обновена и ще запази мястото си на притегателен център за гостите на града. Инвестицията в Златна София е 25,1 млн. лв.


Вторият проект е за 125,5 млн. лв., с които ще се финансира изпълнението на втората фаза от проекта за интегриран градски транспорт. Той включва рехабилитация на трамвайни линии, доставка на нови 13 нископодови трамвайни мотриси и надграждане на интелигентната система за управление на трафика и съществуващата система за информация на пътниците в реално време. Предстои да започнат дейностите по рехабилитация на линията по бул. Цар Борис III от кв. Княжево до Съдебната палата.


По останалите два проекта ще бъдат изградени три Дневни центъра за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства, в които има условия за рехабилитация, образование и най-важното - за социални контакти. Отделно ще се правят и два Центъра за обществена подкрепа. За удобство на гражданите социалните обекти ще са в различни части на София - кв. Надежда, Хаджи Димитър и Горна баня.


Ще бъде ремонтиран и преустроен бившият Дом за деца, лишени от родителски грижи в кв. Драгалевци, и в него ще бъдат създадени Дневен център за деца с множествени увреждания и Център за обществена подкрепа.


Тези инвестиции в социална инфраструктура са логично продължение на направеното в първия програмен период, когато с 15,7 млн, лв. в столицата бяха създадени 13 Центъра за настаняване от семеен тип, три защитени жилища и 71 социални жилища. Това е малка част от мащабната инвестиционна програма на столицата, финансирана по ОПРР 2007-2013 г. Благодарение на реализираните проекти, днес можем да се радваме на обновената Централна минерална баня, сега Музей на София, на античния комплекс Сердика, на Националната галерия Квадрат 500, на нови 50 тролейбуса по софийските улици, на електронни табла по спирките и още много придобивки.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

риби