Свързани новини

06.02.2018 15:22

$ 4 трлн. издухани на световната борса, какво значи за нас?

Видян 1805 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  Най-лошият ден на борсите за последните 10 месеца, най-мрачният за щатския Дау Джоунс за 6 години, който беше отбелязан на старта на деловата седмица, обхвана целия свят – Азия, Европа и Америка. Загубите са $ 4 трлн. с продължението във вторник. Какво означава това за всеки от нас?


Сривът беше предопределен от прогнозите за засилване на инфлацията, която в големите икономики ще мине 2 и вероятно дори 3% - известно е, че в България още през 2017 г. дори официалната статистика вече отчете повече от тези проценти, а реалността на пазара е още по-притеснителна. Това означава, че без друго огромният напор за увеличаване на лихвените проценти ще бъде подсилен допълнително и на практика ще стане неудържим. Гардиън пише, че още сега повечето членове на Федералния резерв на САЩ настояват лихвения процент от 0,25 да скочи четири – пет ПЪТИ. Британската централна банка, както писахме, още преди ЧНГ плавно започна вдигането на летвата. Европейската централна банка няма да има друг избор, освен да ги последва в посоката нагоре. Което значи корекции на лихвите по кредитите и при търговските банки. Това ще направи кредитите скъпи, което пък ще спре глобалния, а и българския икономически ръст.


В нашия случай става още по-зле. Понеже левът е фиксиран за еврото, а според Гардиън със сигурност неговият курс към долара ще продължи да се качва, стоките ни ще стават все по-неконкурентни, което значи по-малък износ и допълнително сриване на икономическия ръст.


Понеже нашият дълг е евров от царско време насам в основната си част, няма да можем като страните с доларова задлъжнялост да се възползваме от поевтиняването и намаляването му като обслужване и като процент от националния бюджет.


При САЩ, напротив, данъчните реформи на Тръмп ще налеят поне 710 млрд.долара в икономиката, което ще подсили инфлацията, но и потреблението и оттам – ръста през 2018 и 2019 г., гласи прогнозата на Гардиън.  Това в крайна сметка ще направи икономиката на САЩ и американските стоки по-силни, което с особена сила ще се стовари върху европейската автомобилна индустрия, която без друго е преследвана от Щатите през последните 2 години.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

дева