Свързани новини

22.01.2018 14:21

Макрон сватосал Меркел и червените

Видян 1601 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Лично френският президент Макрон е бабувал на раждането на проект за коалиция между черните на Меркел и червените на Шулц в Германия. С крехко мнозинство конгресът на социалдемократите прие да стартират преговори за голяма коалиция. Но това не значи правителство. За да се стигне до него, резултатите от пазаренето трябва да минат не просто през заседание на елита на партията, но през цял референдум с участието на нейните членове през март. Това прави шансовете за успех 50 на 50.


Сватосването от Макрон обаче се приема като ясен знак, че той, а не Меркел вече е доминаторът в Европейския съюз. Шулц още в кампанията и особено след изборите неколкократно каза, че смята за правилен пътя, очертан от Париж. Това е неизгоден за България вариант, при който ЕС се разделя ясно на 2 скорости – членове на еврозоната, в която ние не сме и няма да влезем поне още няколко години, и всички останали. Първите ще имат не просто свой бюджет, но и парламент. За вторите ще бъдат намалени всички субсидии, особено след Брекзит, който без друго орязва фондовете с 15-20 млрд.евро. А, както заяви ясно премиерът на Великобритания Тереза Мей, втори референдум на Острова няма да има.


Още по-голям става проблемът за цялостното управление на ЕС, защото Макрон не е представител на никоя от партиите в Европарламента. Той беше министър в социалистически кабинет, продукт е на червения френски експрезидент Оланд, но формацията му не членува в ПЕС. Не е и на ЕНП, АЛДЕ или друга група. Така, ако се превърне в истински и признат не само от Германия лидер, той няма да бъде подложен на никакъв контрол. Досега ЕНП все пак имаше някакво влияние върху доминацията на Меркел.


Франция не е била неоспоримо господстваща в Европа от времената на Наполеон, когато тази роля е изгубена от нея за малко повече от десетилетие на ужасяващи войни.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

близнаци

Денят ще предложи динамични социални контакти

Денят ще предложи динамични социални контакти. Бъдете