01/02

Свързани новини

15.01.2018 13:31

Болница за парализирани деца и детският радиохор посрещнаха японската първа дама

Видян 1802 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Г-жа Акие Абе, съпруга на премиера на Япония г-н Шиндзо Абе, който бе на официално посещение в България, разгледа общинската Специализирана болница за рехабилитация на детска церебрална парализа Св. София. Г-жа Абе бе придружавана от българския министър на туризма Николина Ангелкова и съпругата на японския посланик в София г-жа Казуе Ватанабе. Гостите бяха посрещнати от директора на болницата доц. Чавдаров, който им показа различните видове роботи и апаратура за рехабилитация и раздвижване на пациентите. Един от високо технологичните медицински апарати в болницата е дарение от японското правителство - за Ударно-вълнова терапия, с който се стимулира по-стабилното стъпване на долните крайници на пациентите. Дарението, направено по проект Лечение на мускулен хипертонус при деца със спастична церебрална парализа е на стойност над 10 000 евро. Между 120 и 140 деца и младежи до 24-годишна възраст всеки ден минават на различни видове процедури в общинската болница. ДЦП не може да се излекува напълно, но с активни терапии състоянието на малките пациенти може значително да се подобри. Г-жа Абе сподели, че е впечатлена от работата на лекарите в Специализираната болница и ще разкаже в родината си за техния опит.
По-късно гостите от Япония посетиха и общинския Дневен център за деца с увреждания Св. Врач. В него хлапетата се обучават в жизнени и социални умения, участват в различни занимания, съобразени със спецификата на заболяването им.



 Г-жа Акие Абе, съпругата на министър-председателя на Япония, посети в неделя БНР, за да се срещне със световноизвестния Детски радиохор, който от десетилетия се радва на огромна слава и подкрепа от Япония. „Много чаках тази среща и веднага щом пристигнах в България, дойдох тук. Вие пътувахте много пъти до Япония, за да изнасяте концерти. Надявам се да продължите да развивате приятелството между страните ни,“ каза г-жа Абе. И завърши с „Благодаря ви!“ на български език. Тя беше посрещната от генералния директор на БНР Александър Велев и главния диригент на Детския радиохор Венеция Караманова. Те представиха на гостенката постоянната експозиция в централното фоайе с награди и подаръци от Япония за Детския радиохор, най-забележително сред които е златотъканото кимоно, подарено през 2013 г. по време на 16-ото турне на хора в Страната на изгряващото слънце. Маестра Венеция Караманова поздрави г-жа Абе и допълни, че хористите ще представят пред гостенката богатството на българската духовна песенна култура с фолклорни и църковни песнопения, както и произведения от съвременни български автори. Хористите изпълниха Химна на Република България по музика на Цветан Радославов. Малкият концерт продължи с фолклорната Песен и ръченицата Игра от Пролетна симфониета от Александър Йосифов, специално написана за Детския радиохор. Специален поздрав към г-жа Акие Абе придружаващата я делегация беше една от любимите на хора: Приспивна песен на коприновото дърво по музика на Масами Ямамото и стихове на настоящата японска императрица Мичико. Срещата завърши с Многая лета, изпълнена от Детския радиохор с пожелание за здраве и успех.
 
 





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

дева