Свързани новини

11.01.2018 22:11

Радев: Много можем да дадем на нашето европейско семейство

Видян 1407 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

За да пребъде Европа, ни трябват разбираема реч, опростени процедури, ново самочувствие и надмогване на егоизма. Това каза президентът Румен Радев при официалното откриване на българското председателство на Съвета на ЕС.


"От първи януари поехме председателството на Съвета на Европейския съюз. От 11 години ние сме член на съюза, но от 13 века България е югоизточната порта на континента. Това е скъпо платен исторически опит. На Балканите знаем, че от разделението покълват трагедии. Европа е твърде голяма, за да бъде монолитна, но твърде малка, за да бъде разделяна. Затова и мотото на нашето председателство е „съединението прави силата“, каза държавният глава, съобщи Гласове.


 


Сред достиженията на страната ни той посочи българският модел за добро съжителство между религиите, кирилицата, която е мост към Изтока и спасяването на българските евреи по време на Втората световна война.  "Това ме кара да вярвам, че много сме дали и много можем да дадем на нашето европейско семейство", заяви президентът.


"Поемаме председателството в труден за съюза момент. Глобалната несигурност превръща европейската отбрана в императив. Миграцията и тероризмът изискват активен диалог с големите съседи на съюза. Конкурентоспособността не бива да се постига чрез орязване на социалните права, а чрез прозорливи инвестиции в образованието и високите технологии. В едно съм убеден: когато проблемите засягат всички, ключът е в реализма и солидарните усилия. За да пребъде Европа, ни трябват разбираема реч, опростени процедури, ново самочувствие и надмогване на егоизма", каза Румен Радев.


 


Вярвам, че следващите шест месеца всички вие, нашите гости от Европа, ще се чувствате у дома си сред римските руини и православните църкви на България, особено тук в София, в която православната църква, католическата катедрала, джамията и синагогата се намират на няколкостотин метра една от друга. Това е уникално историческо достояние, което ще напомня на всички нас, че Европа е не само икономическо пространство, а територия на свободата, вкоренена в историята, културата и хуманизма, които не бива да загърбваме", каза още държавният глава.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес се фокусирайте върху вашите професионални цели

Днес се фокусирайте върху вашите професионални цели.