Свързани новини

06.12.2017 15:12

Властта призна, че ни подслушват незаконно

Видян 1843 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

При прилагането на специални разузнавателни средства има стотици нарушения и въпреки че прокуратурата е била сезирана за тях, не е последвала никаква реакция”. Това призна шефът на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Бойко Рашков в парламента. Той бе поканен, за да бъде изслушан за годишния доклад на Бюрото за 2016 г. Първоначално ГЕРБ отхвърли искането на БСП юристът да бъде чут. После прие.


Открити са стотици нарушения при разрешаването на СРС-та от заместниците на бившата шефка на Софийския градския съд Владимира Янева. Тя бе осъдена, защото бе дала разрешение да се следи информационната система на МВР извън максималния срок. Според Рашков подобни стотици нарушения е извършил един от заместниците й, а при друг са намерени 15-20. На тях обаче не са има повдигнати обвинения. Затова шефът на Бюрото попита дали има двоен стандарт при прилагане на закона.


Има 8 хил. разрешения за прилагане на СРС, но те не са изпълнени от агенция Технически операции, каза още Рашков. Според него в тези случаи агенцията е длъжна да уведоми съда и заявителя на СРС-то, но това не е направено. Рашков заяви, че бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е бил съден за отказ да се приложат СРС-та, но той поне имал кураж да откаже, докато в случая не се знаело защо СРС-та не се прилагат.


Най-голям брой порочни искания за прилагане на СРС-та идват от ДАНС, обяви Рашков. Оттам са отказали достъп на Бюрото до материалите, на които се основават няколко искания, обясни Рашков. Едновременно с това службата отказва да вземе отношение по друг сериозен въпрос - унищожаването на секретни материали. Според Рашков такива материали масово са унищожавани, но никой не е взел отношение, въпреки че агенцията е била сезирана.


Бюрото вече не може да гарантира на 100% на гражданите дали правата им се нарушават чрез СРС-та, каза още Рашков. Причината е, че службите дават невярна информация. Той посочи, че има 8 случая, в които службите не са отговорили. Един от тях е на подслушван политик. Другият - на следен магистрат, като целта била да се установи дали той има връзка с политик, обясни Рашков.


„Няма масово подслушване на политици, магистрати и журналисти”, коментира главният прокурор Сотир Цацаров.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

овен

Днешният ден ви носи енергия за нови начинания

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Днешният ден ви носи енергия за нови начинания.