Свързани новини

20.02.2009 18:09

Снежни виелици, лавини и обърнати коли

Видян 1919 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Тази сутрин България осъмна в бедствена снежна обстановка, която все още не е овладяна. Още сутринта падането на три лавини затвори Старопланинския проход Петрохан. Едва след пълното разчистване ще бъде възстановено движението през прохода.


Изключително сложна е обстановката в планините, съобщиха от Планинската спасителна служба, цитирани от БГНЕС. Продължава да има сериозна опасност от лавини. Най-тежко е положението в проходите Шипка и Хаинбоаз. В 38 училища в страната няма учебни занятия заради усложнената зимна обстановка. Училищата са в 10 области на България. Най-тежко е положението в Плевенска област, където в 18 училища няма часове. Три влака бяха спрени на гара Тулово. Причината е в паднали клони върху електропреносната мрежа на БДЖ. Граничните пунктове са отворени, но през ГКПП Кулата се пропускат само леки автомобили и автобуси, заради протестите в съседна Гърция. Силният вятър и снегът оставиха без ток и вода много селища в страната. Затворени бяха и пристанищата във Варна и Бургас. Автомагистрала Хемус е блокирана, тя беше затворена за движение късно снощи. На много места по магистралата има закъсали тежкотоварни камиони и опашки от автомобили. Има и заледени участъци. Затруднения има и на автомагистрала Тракия. Най-дебела е снежната покривка в централната част на страната. По обед и в следобедните часове обстановката в страната започна да се усложнява. В района на Петолъчката край Сливен вятърът е над 120 км/ч и обръща колите. Шофьори съобщават, че обстановката на АМ "Тракия“ е изключително сложна за пътуване. Средната скорост на колите е 30 км/ч. Заледено е платното в района на Вакарел. Силен сняг вали над АМ "Тракия“ в участъка от София до Ихтиман, вятърът образува и навявания. По пътищата в страната има паднали дървета и изпочупени от тежкия сняг клони, и движението е силно затруднено. Два ТИР-а са препречили движението в посока към София - в района на Витиня. До изтеглянето им и освобождаването на пътните платна движението временно е спряно. Директорът на пътната агенция е разпоредил да се спре движението на ТИР-ове в цялата страна, докато обстановката не се подобри. Екипи на полицията и пътното управление в Русе спират тежкотоварните автомобили, които влизат у нас от Дунав мост и ги пренасочват към паркинги в района. Други ТИР-ове се пренасочват към отбивки преди град Бяла.


Поради сложната пътна обстановка, силния вятър и снегонавявания, бедствено положение е обявено в община Нови пазар- Шуменска област, а също и в община Ловеч и община Вършец – Монтанско. Днес следобед премиерът Сергей Станишев отиде да провери ситуацията в района на АМ Е 79, малко след Перник. Градският транспорт закъснява с повече от половин час, независимо, че по обяд кметът Бойко Борисов обяви, че централните софийски улици "са почистени до асфалт, дори по-добре от европейските столици".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

лъв