Свързани новини

15.11.2017 14:51

София прави 40% от БВП на България с под 20% от населението

Видян 1711 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"По данни на Института за пазарна икономика София е привлякла 54% от инвестициите в България и произвежда 40% от БВП на страната", заяви кметът Йорданка Фандъкова. Това стана на срещата Бизнесът пита кмета, организирана от 19 минути и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. Напомняме, че София има по-малко от 20% от населението на страната, което означава, че ефективността на бизнеса в милионния град е над два пъти по-висока, отколкото в останалата част на България.


Кметът посочи още, че в икономиката на града през последните години най-голям ръст имат стартиращите компании в IT сектора.


"София е с най-ниска безработица и в същото време привлича най-много от образованата част от населението на страната. Заетостта в столицата е  най-висока в сравнение с всяка една друга област в страната. Столицата привлича най-вече хора в трудоспособната възраст с превес на младежите, които търсят реализация на пазара на труда. Средногодишният брой на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е 701 300 души . От тях най-много са заетите в сектор търговия и услуги", припомни още столичният кмет.  "Подкрепяме инвеститори, които имат отношение към околната среда, чистота на въздуха и новите технологии". Това каза кметът на София по време на среща с представители на малкия и среден бизнес.


"Столичната община е и един от най-големите инвеститори в България", припомни софийският кмет. "Инвестираме в инфраструктурни проекти, които са свързани с опазването на околната среда и подобряването чистотата на въздуха. Но стимулираме и креативната индустрия, която вече достига 18% от икономиката на града”, допълни кметът.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

риби