Свързани новини

26.06.2017 13:48

$235 млн. струва частният бг сателит

Видян 1397 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   Булсатком е инвестирал 235 милиона долара в първия частен български сателит, който бе изстрелян в петък. Според в. Капитал първоначалните намерения са били за цена около 100 млн. евро и по-малък капацитет, но сега най-големият тв доставчик у нас ( 650 000 клиенти) търси как да запълни над половината от възможностите за излъчване ( 54%). Първоначално той ще покрива клиентите на Булсатком в България и Сърбия, а впоследствие разчита да се натовари от интереса, който вече проявявали от Румъния, Гърция, Израел, а вероятно – и от Германия.



Съоръжението бе изпълнено и изстреляно от компанията SpaceX. Както 19’ писа, тя е щедро държавно финансирана през последните 15 г. от федералното и щатските правителства на Америка, макар да се води частна на актуалния милиардер Илън Мъск. И този проект на SpaceX е получил подкрепа под формата на кредит от държавната експортно – импортна банка на САЩ.



На 3 юли сателитът ще заеме своята българска позиция, откъдето ще предава от края на идния месец
. Ще бъде контролиран от станции в София и Велико Търново. Животът на сателита е 20 години, като е удължен от предварително планираните 15 г.



Спътникът е втори в родната история. През 1981 г., в чест на 1300-годишнината на българската държава е изстрелян първият ни сателит, който отдавна не е активен и се рее в галактическото пространство като космически отпадък, уточнява Капитал. Въпреки че се води частен, спътникът на Булсатком вече е получил държавна помощ от Комисията за регулиране на съобщенията и разчита да вземе милиони също и от Министерството на отбраната на България. Фирмата е завършила миналата година на загуба от 636 000 лв. при оборот от 156 000 000 лв.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

лъв