Свързани новини

31.05.2017 12:05

Печалбата на банките иде от 0-левите лихви по депозитите ни

Видян 1717 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Кредитите у нас пъти по-скъпи от европейските, догонваме стандарта в ЕС след 30 години с този прехвален растеж, изчисли Икономическият институт на БНБ


Широко прокламираната печалба на банковия сектор от 1,263 млрд. лева за 2016 г., освен на над 150 млн. лв. дивидент от продажбата на Виза Европа, се дължи в най-голяма степен – над 400 млн. лв. или 30% на рязко намалените лихви по депозитите на населението, изчисли Институтът за икономически изследвания на БАН.


За осем години лихвите по спестяванията на българите са се сринали 40 пъти, докато същото далеч не важи за лихвите по кредитите, които остават пъти по-високи от европейските. През 2009 г., точно преди да се развихри кризата, банките у нас са изплащали средно 8.24% по едногодишните влогове, а сега лихвата е направо символична - само 0.2 на сто. Това показват данните на БНБ за април. В момента лихвените проценти и по депозитите, и по кредитите са паднали рекордно ниско. Парите в банка носят средно 0.39% доход, като само три трезора в момента привличат клиенти с повече от 1% лихва. Доц. Сарийски, който представи доклада даде пример с Чехия, където кредитите са с ГПР (общ процент на разходите) под 2 на сто. У нас по последните данни на БНБ ГПР по ипотечни заеми е 5,04%, а по потребителските борчове е бил 10,12% като само месец по-рано е възлизал на 9,84 на сто.


Друга причина за растящата печалба, но с по-малък ефект, са приходите от такси и комисиони. За година те са се увеличили с 3.6%, или с 37 млн. лева. В същото време банките отчитат свиване на приходите от лихви по заемите, които са раздали.


Дори икономиката ни да расте с по 5% годишно, след 15 години ще стигнем 75% средното за ЕС равнище, посочи доц. Виктор Йоцов. А през последните години България постига около 3% ръст на БВП и прогнозите до 2019 г. не обещават да има някакво ускоряване. При такова темпо и 30 години няма да ни стигнат да догоним другите от ЕС, коментира експертът.


На пръв поглед реализираният бюджетен излишък през 2016 г. е добра новина, но причината е не повишаване на приходите, а неизпълнение на разходите. Така например капиталовите разходи, които полагат основите на бъдещия растеж, през миналата година са били с близо 2 млрд. лв. по-малко от планираните.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

водолей

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и креативност

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и