Свързани новини

02.05.2017 11:47

Служебният екип на МОН изпълнил четирите си приоритета

Видян 1126 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Служебният екип на Министерството на образованието и науката изпълни четирите основни приоритета, заявени в началото на мандата. Това каза на заключителна пресконференция министърът на образованието и науката проф. Николай Денков, съобщава БНТ.


Вече са осигурени всички условия за успешно организиране на матурите и изпитите след седми и осми клас. За първи път от тази година ще има и национално външно оценяване на компютърната грамотност на всички десетокласници.


Открита е процедура по оценяване и одобряване на проекти на учебници и учебни комплекти за трети, седми и девети клас, и по чужд език. Одобрен е списък на учебните материали за първи клас и на учебниците за пети клас, които ще се използват в училищното образование за учебната 2017/2018 година. Изготвен е график на дейностите за осигуряване на учебници, учебни комплекти и учебни помагала за безвъзмездно ползване от децата и учениците.


Учебните материали за втори, шести и осми клас ще бъдат готови за началото на новата учебна година, като бяха съкратени някои от сроковете, така че издателите да успеят да се справят навреме, заяви заместник-министър Мария Гайдарова.


113 400 преподаватели и непедагогически персонал са получили договореното с анекс към колективния трудов договор увеличение на заплатите си. Изменена е и наредбата за възстановяване на транспортните разходи и на разходите за наем, благодарение на което МОН покрива похарчените суми на 90 на сто от учителите, които преподават извън населеното място, в което живеят. Утвърден е и държавният образователен стандарт за нормиране и заплащане на труда. Публикуван е за обществено обсъждане проектът на стандарта за финансиране на училищата и детските градини. Последният неодобрен стандарт, изискван от Закона за предучилищното и училищното образование - за физическата среда и за информационното и библиотечното осигуряване на учебните институции, е подготвен за съгласувателна процедура и публично обсъждане.


Готови са и два проекта на правителствени постановления, с които към системата на защитените и средищни училища се прибавят и детските градини. Оценени са проектите на кандидатите за иновативни училища и ще бъде обявен утвърденият списък. Изготвена е Наредба за стандартите за ранно детско развитие. Създаден е информационен регистър на одобрените програми за обучение за повишаване на квалификацията на педагогическите специалисти. Одобрени са 170 програми на 30 обучителни организации, отчетоха от МОН.


Заради зачестилите прояви на агресия е разработен междуинституционален план за нейната превенция и за засилване на сигурността в училище. Той съдържа 22 конкретни мерки. Подготвят се и промени в наредбата за приобщаващото образование, с които се въвеждат ясни процедури за координирано действие на институциите при прояви на тормоз.


От следващата учебна година се въвежда новата специалност - "Приложен програмист". Готови са и 92 нови рамкови програми в професионалното образование, както и учебните програми по хореография от първи до 12-и клас. Разработени и приети от Министерския съвет са 11 Национални програми за детските градини и училищата. За първи път се финансира и Национална програма за предучилищното образование, както и за ИТ обучение, отчетоха от МОН.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

скорпион