Свързани новини

22.02.2017 15:16

45% от енергетиката ни спира заради екостандарти

Видян 2226 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

5 000 от 11 000 мегавата мощност на българската енергетика спират заради Парижкото споразумение за екология и наложените от него нива на замърсяване, пише 3е-news. Интересно е, че фактът от миналата година чак сега развълнува минно-геоложката камара. Причината е, че темата ще се разглежда от Европейската комисия след месец и най-вероятно тя ще издаде официалната смъртна присъда на бранша. Бедата е, че Европейската комисия е издала съответна директива за модернизиране на отрасъла още преди 7 години, но на никой у нас не му е хрумнало да я спазва, защото олигарсите инвестират в лимузини и в партии. И междувременно тровят населението и най-вече работниците си, за които сега са се сетили да жалят.



Освен дефицит на ток и още по-високи цени за населението поради вноса, спирането на ТЕЦ-овете на въглища означава и загуба на 12 000 работни места в самите предприятия и на още 8000 в свързаните – мини, металургия и т.н.  



Интересен е и въпросът с договорите на американските ТЕЦ-ове Марица 1 и 3. Единият от тях се води канадска компания и като нищо ще ни осъди по СЕТА за милиарди, след като взе вече милиарди от НЕК, а отгоре на това срещу България се води и процедура за глоба от стотици милиони евро поради незаконната държавна помощ за двете централи.



Браншът настоява България да отхвърли споразумението, което е подписала при Борисов 2, но ако това стане, страната ще търпи още баснословни глоби, за да печелят близките до предишната власт олигарси Христо Ковачки и Николай Вълканов. Последният даже отправи цял апел в приповдигнат стил към зам.-министъра на енергетиката в служебното правителство Делисивков. Вълканов, някогашното вице на Илия Павлов в Мултигруп и плащачът на хонорара на хидроинженера Доган, не смята Парижкото споразумение за правилно решение, което едва ли интересува някого, особено, след като страната ни най-официално го е подкрепила в лицето на поддържания от него предишен кабинет.



Ако България беше запазила 3-и и 4-и блок на АЕЦ Козлодуй и атомът даваше 45% от тока на страната или ако бе пуснала АЕЦ Белене, проблем нямаше да има. Апропо, по Парижкото споразумение ядрената енергетика се очаква да има бум в следващите години, което вероятно кара страни като Унгария и Турция тепърва да инвестират в нея, макар и в съдружие с Русия.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

дева

Денят е подходящ да се фокусиране върху детайлите

Денят е подходящ да се фокусиране върху детайлите.