Свързани новини

13.02.2017 13:22

София пусна новите правила за прием в първи клас

Видян 1412 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Местоживеенето става водещият критерий за прием на всички първолаци в София. Ако постоянният адрес на семейството е в административния район на училището, ученикът ще получи максимален брой точки - 33 т. Настоящият адрес пък ще носи 32 точки. Това са част от критериите, според които софийските училища следва да приемат първокласници през следващата учебна 2017/2018 г.


Правилата са задължителни за всички школа и са записани в доклад на зам.-кмета на Столичната община Тодор Чобанов, с който той предлага да се приеме единна система за прием на ученици в първи клас в общинските училища в София. Окончателното решение ще бъде на СОС.


Приемането на единни критерии за прием в 1 клас се налага заради новия училищен закон, според който в населени места с повече от едно училище общините трябва да разработят специална система за прием. На територията на Столичната община има 176 общински школа. От общината смятат, че с новата система ще се въведат ясни и прозрачни правила за прием и ще се постигне по-голяма информираност за родителите. Равнопоставеността на кандидатите и избягване на концентрирането на деца само в определени училища при наличието на свободни места в други са другите аргументи за промяната.


Критериите са разделени в две групи. В първата група попадат 4 критерия за адреса, като ученикът може да получи точки само по един от тях (по който има най-много точки). Ако постоянният и настоящият адрес на един от родителите е в административния район на училището, това ще носи на детето 33 точки, а ако само настоящият адрес е в района на школото - 32 точки. Близостта на училището до административния район, граничещ с района на настоящия адрес на родителя (който има и постоянен адрес в София), е оценена на 30 точки, а постоянният адрес на родителя на територията на Столичната община - на 20 точки.


Втората група критерии са 7. Завършването на подготвителна група в съответното училище ще носи 10 точки. За други деца от семейството в същото школо се дават 7 точки. Дете с двама починали родители или с трайни увреждания над 50% получава допълнително 7 точки, а дете с един починал родител - 5 точки. Близостта на училището до местоработата на един от родителите и многодетно семейство носят по 4 точки. При голям наплив педагогическите съвети могат да увеличат тежестта на три от тези критерии до 10 точки. При равен брой точки пък ще се мери най-краткото разстояние от адреса до училището, като ще се ползват данни на Google Maps.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

лъв

Денят ще бъде изпълнен с динамика


Денят ще бъде изпълнен с динамика, затова е важно да