Свързани новини

25.10.2016 14:32

Обвинението срещу Добрев е за бездействие, не за плащания

Видян 1567 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Прокуратурата никога не е твърдяла, че Делян Добрев е подписвал платежни нареждания към консултанта по АЕЦ "Белене" - "Парсънс", но той е бездействал.


Така говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова отговори по БНР на възраженията на министър Теменужка Петков, че не Добрев, а наследникът му Драгомир Стойнев, е допуснал плащания по проекта, след неговото официално спиране.


Румяна Арнаудова каза днес, че като министър на икономиката, енергетиката и туризма задължение на Делян Добрев е било като изпълняващ правата на собственост (принципал) на НЕК ЕАД да предприеме всички необходими действия, за да се прекратят плащанията по всички договори, които са били сключени за изпълнението на проекта АЕЦ "Белене".


Обстоятелството, че в рамките на мандата на Делян Добрев не е имало никакви плащания, според Арнаудова, не променя факта, че той е бездействал след датата на вземане на решението от Министерски съвет, за което лично също е гласувал.


Арнаудова допълни, че след като прокуратурата получи официално отказа на Делян Добрев от депутатски имунитет, той ще бъде призован и обвинен.


Тя отказа информация за това - ще се искат ли още депутатски имунитети и ще има ли още обвинения по разследването "Белене".


На 28 март 2012 г. Министерският съвет прие решение за прекратяване изграждането на Ядрена централа на площадка „Белене“. На следващия ден това решение на МС бе потвърдено от Народното събрание.


Въпреки двете решения договорът между НЕК и „Парсънс" не е бил прекратен, а


НЕК е продължила плащанията, като сумата, заплатена след 28 март 2012 г., е над 4,561 млн. евро, съобщиха вчера от прокуратурата. Това е било известно на министър Добрев, който въпреки вменените му права и задължения не е предприел каквито и да е действия за изпълнението на решението за прекратяване изграждането на ядрена централа.


Източник: Дир.бг.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

рак

Очаква ви продуктивен ден

Очаква ви продуктивен ден, ако успеете да организирате